Poleposition in het segment van compacte wagens: de Audi RS 3 Berline

  • Nieuwe RS 3 Berline breidt het productgamma van het merk internationaal uit
  • Aluminium 2.5 TFSI-motor met 294 kW (400 pk) en 480 Nm koppel
  • Grotere spoorbreedte in vergelijking met Audi A3 en opvallend RS-design
Audi presenteert op het autosalon van Parijs 2016 het meest dynamische model van de A3-modelreeks, de Audi RS 3 Berline. Met een 400 pk sterke vijfcilindermotor, grensverleggende efficiëntie en een nog krachtigere look is dit de eerste compacte berline van Audi die het RS-label mag dragen. 

De nieuwe 2.5 TFSI ontwikkelt 294 kW (400 pk) – 33 pk meer dan zijn voorganger. Daarmee is dit de krachtigste productiemotor met vijf cilinders ter wereld. Zijn 480 Nm koppel is beschikbaar bij toerentallen van 1.700 tot 5.850 t/min. en verzekert een uitstekende trekkracht. Het compacte RS-model spurt in amper 4,1 seconden van 0 tot 100 km/u en haalt een topsnelheid van 250 km/u – op aanvraag kan Audi de snelheidsbegrenzing optrekken tot 280 km/u. De unieke sound van de vijfcilinder, die het resultaat is van de alternerende ontsteking tussen dicht bij en ver van elkaar gepositioneerde cilinders, versterkt de sowieso al emotioneel beladen rijervaring. Via Audi drive select kan de klank worden aangepast.

Met zijn lichtmetalen krukascarter is deze vijfcilindermotor 26 kg lichter dan zijn voorganger. Hij maakt gebruik van een dubbele injectie in het inlaatspruitstuk en in de verbrandingskamers, en van het Audi valvelift-systeem voor variabele controle van de uitlaatkleppen. Het resultaat is een optimale krachtontwikkeling bij een lager verbruik.

Sportiviteit, maximale trekkracht en rijveiligheid

Met bliksemsnelle schakelovergangen brengt de S tronic-zevenversnellingsbak met dubbele koppeling het vermogen van de 2.5 TFSI over naar de permanente vierwielaandrijving quattro. Zijn elektrohydraulische meerschijvenkoppeling verdeelt het aandrijfkoppel variabel over de assen. De elektronische sturing combineert superieure stabiliteit met een hoge mate van rijplezier. Hoe sportiever de rijstijl, des te sneller en vaker wordt een groot deel van het koppel naar de achteras gestuurd. Het resultaat: een bijzonder levendig rijgedrag.

De sturing van de quattro-aandrijving is standaard in de rijdynamiekregeling Audi drive select geïntegreerd, net zoals de werking van de stuurinrichting, de S tronic, het motormanagement en de regelbare kleppen in de uitlaat. De bestuurder kan de werking van deze componenten apart laten variëren volgens drie modi: comfort, auto en dynamic. Hetzelfde geldt voor de optionele RS sport plus-ophanging met adaptieve dempercontrole.

De selectieve koppelverdeling per wiel, een intelligente softwarefunctie van de elektronische stabiliteitscontrole ESC, rondt het werk van de vierwielaandrijving af. In snelle bochten remt de functie de wielen aan de binnenbocht, die minder belast worden, lichtjes af. Zo kan het meer zijdelingse krachten overbrengen, waardoor het rijgedrag vloeiender en stabieler wordt. Daarnaast is de speciaal voor de RS afgestelde ESC voorzien van een sportmodus voor gecontroleerd driften. De ESC kan ook volledig uitgeschakeld worden met het oog op bijzonder sportieve rijeigenschappen.

Het onderstel van de RS 3 Berline – met een progressieve stuurinrichting, een vierarmige achterophanging, een straffe afstelling en een verlaging met 25 mm tegenover het standaardmodel – is de perfecte partner voor het krachtige aandrijfsysteem. Vanuit zijn stabiele middenpositie stuurt de RS 3 berline spontaan in, om vervolgens met superieure precisie de bocht te nemen. De voorste remschijven hebben een diameter van 370 millimeter, terwijl de remklauwen met acht zuigers en grote voeringen optimale vertragingen verzekeren. Als alternatief biedt Audi vooraan ook koolstofkeramische schijven aan. Achteraan zitten remschijven met een diameter van 310 mm. Standaard heeft de RS 3 berline 19-duimvelgen en banden in de maat 235/35. Vooraan zijn optioneel 255/30-banden beschikbaar.

Opvallend RS-design vanbuiten en vanbinnen

De nieuwe topatleet in het compact-segment straalt ook visueel zijn sportieve karakter uit. Op het Singleframe-rooster met driedimensionaal honingraatmotief prijkt onderaan het quattro-logo. Daaronder strekt zich een ‘blade’ uit over de hele breedte van de voorkant tot aan de zijdelingse luchtinlaten, waar het een smalle koker vormt voor een betere luchtstroom door de wielkasten. Ledkoplampen met hun opvallende lichtsignatuur zijn standaard en Audi biedt ook Matrix-ledkoplampen als optie aan.

In vergelijking met de A3 is de spoorbreedte van de RS 3 Berline vooraan 20 mm breder en de voorste wielkasten zijn dan ook navenant breder gewelfd. Op de achteras staan de wielen 14 mm verder uit elkaar in vergelijking met het basismodel.

Een vaste spoilerlip op het kofferdeksel zorgt voor een betere kanalisering van de luchtstroom. Een opvallende geïntegreerde diffusor met verticale ribben en de grote ovale uitlaatpijpen van het RS-uitlaatsysteem ronden de achterkant af. Audi biedt als exclusieve optie de RS-specifieke koetswerkkleuren Nardo Grey en Catalunya Red aan.

Het donkergekleurde interieur verwelkomt de bestuurder en zijn passagiers met verlichte deurdrempels die standaard een RS 3-logo dragen. De met fijn zwart nappaleder beklede sportzetels met RS-logo op de rugleuning zijn standaard. Optioneel zijn ook meer aansluitende RS-sportzetels met geïntegreerde hoofdsteun verkrijgbaar. Hun bekleding vertoont bovendien een ruitpatroon en kleurperforaties. Het met leder beklede RS-sportstuur is onderaan afgevlakt. Inzetstukken in het instrumentenbord en de deurpanelen bekronen de sfeer van sportieve elegantie.

Intuïtieve bediening en hogeresolutieschermen

De vlakke structuur en slim gekoppelde menu’s maken de bediening van de Audi RS 3 Berline intuïtief en ergonomisch.

Een elektrisch uitschuifbaar MMM-scherm met een diagonaal van 7 duim is standaard. De twee ronde wijzerplaten zijn zwart met rode naalden en witte cijfermarkeringen. Het centraal geplaatste rijinformatiesysteem omvat een turbodrukmeter, een olietemperatuurmeter en een rondetijdmeter. De volledig digitale Audi virtual cockpit is als optie verkrijgbaar. Op zijn 12,3 duim grote hogeresolutiescherm kan de bestuurder kiezen uit drie weergavemodi, waaronder een speciaal RS-scherm met de toerenteller in het midden. Links en rechts verschijnt informatie over de bandendruk, het koppel en de g‑krachten. Wanneer de versnellingsbak in manuele modus werkt, wordt de bestuurder bij het naderen van de rode zone door een gekleurde achtergrond gestimuleerd om met de schakelpeddels of de selectiehendel op te schakelen.

Altijd online met Audi connect en Audi smartphone interface

Een LTE-module brengt de Audi RS 3 Berline online en haalt verschillende diensten van Audi connect aan boord, zoals de navigatie met Google Earth en Google Street View, brandstofprijzen, het weer en reis- of verkeersinformatie. De informatie wordt rechtstreeks weergegeven op het MMI, de bediening gebeurt via het standaard multifunctionele RS-stuur, de draai-/drukknop en touchpad of met gesproken commando’s. De gegevens worden doorgestuurd via de nieuwe Audi connect SIM, die af fabriek in de auto is geïnstalleerd.

Voor het overeenkomstige vaste tarief kan de klant onmiddellijk en tot drie jaar lang zonder bijkomende kosten gebruikmaken van de diensten – zelfs in andere Europese landen. Daarenboven omvat het navigatiesysteem een wifihotspot waarmee de inzittenden op het web kunnen surfen via hun tablet, smartphone en andere mobiele toestellen.

Het infotainmentaanbod wordt vervolledigd door aantrekkelijke aanvullende componenten. Zo wordt uw smartphone in de Audi phone box inductief opgeladen volgens de Qi-standaard en via NFC (of Near Field Communication) met de voertuigantenne verbonden voor een optimale ontvangstkwaliteit. Het Bang & Olufsen Sound System levert uitstekende geluidskwaliteit met een vermogen van 705 watt en 14 luidsprekers.

Veilig en ontspannen dankzij nieuwe bijstandssystemen

De RS 3 Berline behoort ook tot de top van zijn klasse als het gaat om rijbijstandssystemen. Die houden de auto op de gewenste afstand van de voorligger, staan de bestuurder bij als hij van rijstrook verandert of binnen zijn rijstrook wil blijven, herkennen verkeersborden en helpen om kop-staartbotsingen en ongevallen met voetgangers te voorkomen.

Nieuw zijn de fileassistent, die de besturing tijdelijk overneemt in langzaamrijdend verkeer (minder dan 65 km/u), Emergency Assist, die de auto indien nodig automatisch tot stilstand brengt, en de dwarsverkeerassistent achteraan (rear cross traffic assist). Dit laatste systeem kijkt uit voor zijdelings naderende voertuigen bij het achterwaarts uitparkeren.

De RS 3 Berline zal in de lente van 2017 op de Europese markt gelanceerd worden onder het 'Audi Sport'-label.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg