Audi versnelt transformatie met een sterk 2021 voor volledig elektrische voertuigen

Audi versnelt transformatie met een sterk 2021 voor volledig elektrische voertuigen

  • Consequent vasthouden aan de elektrische roadmap: leveringen van volledig elektrische modellen stegen met 57,5 procent.
  • Ondanks een wereldwijd tekort aan halfgeleiders benaderde het totale volume van het merk Audi met 1,68 miljoen voertuigen het niveau van leveringen van het voorbije jaar.

Ondanks het wereldwijde tekort aan halfgeleiders timmert Audi nog steeds hard aan de weg naar de duurzame premium mobiliteit van de toekomst. Dat blijkt uit de leveringen van volledig elektrische wagens in het afgelopen jaar, die met 57,5 procent stegen ten opzichte van het jaar ervoor. Bovendien heeft Audi zijn productportfolio van volledig elektrische modellen het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Ondanks de moeilijke bevoorradingssituatie benaderden de leveringen van het Audi-merk het volume van het voorgaande jaar: in 2021 leverde het merk met de vier ringen 1.680.512 modellen af aan klanten, 0,7 procent minder dan in 2020.

De curve voor leveringen van volledig ​ elektrische modellen blijft stijgen. In 2021 verkocht Audi 81.894 volledig elektrische modellen - een stijging van 57,5 procent. Tegen 2025 wil Audi meer dan 20 volledig elektrische modellen in zijn portfolio hebben. Vanaf 2026 zal het merk enkel nog nieuwe volledig elektrische modellen op de markt brengen.

Audi gaf het goede voorbeeld met de introductie van de Audi e-tron GT en de Audi RS e-tron GT aan het begin van het jaar. Ook de Audi Q4 e-tron en de Audi Q4 Sportback e-tron spelen een centrale rol in de elektrificatiestrategie van het merk met de vier ringen. Met deze vier nieuwe modellen heeft Audi zijn productportfolio van volledig elektrische modellen in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

De duidelijke inzet van het bedrijf voor elektrische mobiliteit blijkt ook uit zijn kapitaaluitgavenplanning: op basis van eind 2021 goedgekeurde plannen zal Audi tussen 2022 en 2026 ongeveer € 18 miljard uitgeven aan elektrificatie en hybridisatie. Met totale investeringen van ongeveer 37 miljard euro, betekent dit dat bijna de helft naar deze twee toekomstgerichte domeinen zal gaan.

Naast de volledig elektrische modellen binnen het totale modellengamma, zagen vooral de Audi Q3 (+19,2 procent), Audi A5 (+8,3 procent) en Audi A7 (+9,2 procent) grote stijgingen. Het SUV-segment was ook afgelopen jaar zeer in trek: de Audi Q5 (+5,3 procent) en de Audi Q7 (+5,3 procent) stegen het meeste. De high performance modellen van Audi Sport overtroffen opnieuw het voorgaande jaar en vestigden met 39.356 verkochte voertuigen (+34,2 procent) een nieuw record.

In België werd het afgelopen jaar afgesloten met 28.016 ingeschreven Audi's (-0,13% ten opzichte van 2020), op een totale markt die met 11,21% daalde. Het jaar 2021 was eentje met veel uitdagingen, maar het merk met de vier ringen behaalde een recordmarktaandeel van 7,31%. De populairste Audi-modellen waren de Audi Q3 (met 6.311 inschrijvingen), gevolgd door de Audi A3 (6.042) en de Audi A1 (2.624). Het SUV-segment blijft bijzonder populair, goed voor 46,4 procent van alle Audi-verkopen. Het aandeel van de geëlektrificeerde modellen van Audi bedroeg 21,7%; de plug-in hybrides stegen met 75% en de volledig elektrische modellen namen toe met 86% ten opzichte van 2020.

Ook in Europa kwam Audi met 617.048 afgeleverde voertuigen (-0,4%) dicht in de buurt van het niveau van het voorgaande jaar. De Audi A3 (+3,6%), Audi Q3 (+5,6%), Audi Q5 (+18,6%) en Audi Q8 (+1,8%) noteerden een stijgende vraag. Het merk noteerde een aanzienlijke groei in onder meer Frankrijk (+10,2%), Italië (+9,9%) en het Verenigd Koninkrijk (+9,4%). ​ Denemarken en Noorwegen boekten een recordjaar met name dankzij de elektrische modellen die daar bijzonder populair waren.

In China sloot Audi 2021 af met 701.289 geleverde voertuigen en een daling van 3,6%. Na een recordjaar in 2020 had het vierde kwartaal vooral te lijden onder het tekort aan halfgeleiders voor lokaal geproduceerde voertuigen.

Ook in de Verenigde Staten overtrof Audi de cijfers van het voorgaande jaar: 196.038 voertuigen, een stijging van 5,0%. Audi boekte hier een recordjaar voor volledig elektrische auto's: met een stijging van 52,5% ten opzichte van het voorgaande jaar werden in de VS meer volledig elektrische modellen verkocht dan ooit tevoren.

 

 

 

 

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg