Zelfverzekerd zowel op de weg als offroad: de Audi Q8 e-tron edition Dakar

Zelfverzekerd zowel op de weg als offroad: de Audi Q8 e-tron edition Dakar

  • Geoptimaliseerde offroadcapaciteiten: bodemvrijheid vergroot met 65 millimeter
  • Een unieke designtaal: opvallend exterieur en optionele stickers geïnspireerd op de RS Q e-tron van de Dakar Rally
  • Meer grip: General Grabber AT3-allroadbanden verbeteren acceleratie- en remprestaties op losse ondergrond

Hij is geïnspireerd op ‘s werelds belangrijkste woestijnrally: de Audi Q8 e-tron edition Dakar. Aan de buitenkant doen het verhoogde onderstel en de optionele stickers van het speciale model denken aan de RS Q e-tron, die werd ontworpen voor de Dakar Rally en voorzien is van een elektrische aandrijflijn en een energieomzetter. De offroadcapaciteiten van deze exclusieve SUV, in combinatie met zijn hoge en direct beschikbare koppel, zijn perfect voor avontuurlijke mensen die ook buiten de gebaande paden elektrisch willen rijden. De Q8 e-tron edition Dakar kan in het eerste kwartaal van 2024 worden besteld. In Duitsland beginnen de prijzen rond de 120.000 euro*.

De Audi Q8 e-tron edition Dakar is gebaseerd op een Q8 advanced 55 e-tron quattro. De nettocapaciteit van de batterij bedraagt 106 kWh (bruto: 114 kWh) en de quattro-aandrijflijn met zijn twee motoren levert 300 kW in boostmodus met een koppel van 664 Nm. Dat betekent dat het voertuig in 5,9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert. Het rijbereik volgens de WLTP bedraagt 487 kilometer. De topsnelheid is begrensd op 200 km/u.

In vergelijking met het basismodel heeft de elektrische SUV met General Grabber AT3-allroadbanden een 65 millimeter grotere bodemvrijheid en is hij ontworpen voor betere rijprestaties op losse oppervlakken, zoals grind of sneeuw. In de basisstand heeft het voertuig een bodemvrijheid van 206 millimeter. Bij hogere snelheden zakt het koetswerk geleidelijk, met 15 millimeter bij 85 km/u, 17 millimeter bij 100 km/u en 13 millimeter bij 120 km/u. Dat optimaliseert de rijstabiliteit bij hoge snelheden en verbetert de stroomlijn en het rijbereik. In combinatie met de aanrijhoek van 20 graden en de afrijhoek van 26 graden is de elektrische SUV goed gewapend om zich op licht offroadterrein te wagen. Het voertuig heeft een zijdelingse hellingshoek van 19 graden. Ook de regelstrategie voor de luchtvering werd herzien om te voldoen aan de eisen die typisch zijn voor terreinrijden. De waaddiepte bedraagt 300 mm.

Opvallend exterieur accentueert sportieve offroadlook

De Q8 e-tron edition Dakar is beschikbaar in Siam Beige metallic, Mythos Black metallic en Magnetic Gray. De Singleframe-grille is altijd uitgevoerd in koetswerkkleur. De optionele projectielamp in het Singleframe creëert met zijn lichtstrip een visueel consistente verbinding tussen de koplampen.
​De verbrede en doorlopende wielkastranden voor en achter verlenen de Q8 e-tron edition Dakar een zelfverzekerde présence op de weg. Wanneer de bestuurdersdeur wordt geopend, projecteren ledlampjes de woorden ‘edition Dakar’ op de grond.
​De individuele klasse van de edition Dakar komt ook tot uiting in de exclusieve sleutelcover met een speciale branding. Als optie is een comfortsleutel (met antidiefstalalarmsysteem) beschikbaar, waarmee de deuren en de kofferklep kunnen worden geopend via draadloze communicatie tussen de sleutel en het voertuig. De sleutel kan het voertuig ook vergrendelen via sensoren op de deurgrepen.

De Q8 e-tron edition Dakar kan worden voorzien van een uniek stickerpakket dat is geïnspireerd op de legendarische RS Q e-tron. Vertrekkend van de koetswerkkleur Mythos Black metallic krijgt de auto een gedeeltelijke opsmuk. Dat betekent dat de wrap is voorzien van doelgerichte transparante delen om niet het hele oppervlak te maskeren, hoewel alle koetswerkonderdelen behandeld worden. De gewrapte modellen zijn beperkt tot 99 stuks. Op de D-stijl is het serienummer van het speciale model te zien in een mat opschrift.

De edition Dakar heeft een uitgebreide standaarduitrusting*

Het speciale model rolt van de productielijn met standaard ledmatrixkoplampen en -achterlichten voor een nauwkeurige wegverlichting met hoge resolutie. Tot de standaarduitrusting behoren ook getinte ruiten voor de achterklep, de achterdeur en de zijruiten. Binnenin is het S line-interieur nu standaard: dat pakket omvat sportzetels met uitgesproken contouren, bekleed met Dinamica-microvezel en kunstleder.
​Het voertuig beschikt ook over een multifunctioneel lederen sportstuur, een elegante zwarte dakhemel, roestvrijstalen pedalen en een comfort-middenarmsteun. De decoratieve inzetstukken zijn uitgevoerd in geborsteld mat aluminium, terwijl de deurdrempels zijn voorzien van aluminium beschermelementen. Het bovenste deel van het instrumentenpaneel en de lagere interieurelementen zijn afgewerkt met zwart kunstleder. Het Audi Sport-pack met rode stiksels is als optie verkrijgbaar. Het voegt contrasterende accenten toe met gekleurde stiksels op de sportzetels, het stuurwiel, de kniekussens en de armsteunen in de deuren. Ook de veiligheidsgordels zijn in rood uitgevoerd om perfect aan te sluiten bij het sportieve gevoel van het interieur.

Een head-updisplay vult de beeldschermen aan. Het projecteert belangrijke informatie rechtstreeks op de voorruit, waarbij de projecties voor de bestuurder lijken te zweven. Een andere nieuwe functie is een display in het MMI-bedieningssysteem dat informatie weergeeft over de zijdelingse hellingshoek van het voertuig. Bovendien biedt Audi op het MMI-display achtergrondbeelden die speciaal voor de edition Dakar zijn gecreëerd. De geest van de auto wordt hier weergegeven in drie scènes: van woestijnstormen en bandensporen tot een duinlandschap.
​De Audi phone box maakt telefoneren heel gemakkelijk. Hij verbindt de smartphone van de bestuurder, die inductief wordt opgeladen, met de antenne van de auto. De edition Dakar is ook standaard uitgerust met de rijhulppacks City en Tour.

De robuuste uitrusting van de Q8 e-tron Dakar toont verder aan hoe praktisch hij is. Het opberg- en bagageruimtepack is ook standaard. De duurzame bagageruimtebekleding en de robuuste vloermatten zijn voorzien van edition-opschriften.
​De speciale editie is ook standaard uitgerust met een imperiaal. Met een draagvermogen van 40 kilogram kan die bagagedrager worden gebruikt om tal van voorwerpen op te bergen. Een tas voor de dakdrager en riemen om accessoires te bevestigen zijn inbegrepen.
​Een tweede oplaadcontrastekker kan worden gebruikt om de hoogspanningsbatterij op te laden met het Combined Charging System Type 2 (CCS2). Bovendien biedt het e-tron-oplaadsysteem alles wat avonturiers nodig hebben om hun voertuig op te laden, zowel thuis als bij vrienden of op vakantie.

De Q8 e-tron edition Dakar wordt geleverd met acht banden. De auto is standaard geschoeid met General Grabber AT3-allroadbanden voor uitstekende offroadmogelijkheden. De banden staan ook garant voor een betere grip op verschillende ondergronden, zoals onder meer grind, steenachtig terrein, berg- en bospaden en sneeuw. Het speciale loopvlakprofiel optimaliseert zowel de acceleratie- en remprestaties als de controle van zijwaartse bewegingen, terwijl het de banden ook een efficiënt zelfreinigend effect verleent, vooral bij het rijden op modderige oppervlakken. De Grabber AT3-banden vertonen ook uitstekende rijeigenschappen en een lage geluidsemissie op asfaltwegen voor aanzienlijk meer rijcomfort. De allroadbanden hebben een M+S-markering, wat betekent dat ze het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Een set zomerbanden op 20-duimvelgen met een aantrekkelijk 5-V-spaaks S-design wordt ook meegeleverd met de Q8 e-tron edition Dakar.

Meer licht, zicht en sound: speciale functies

Het optionele sfeerverlichtingspack plus met zes vooraf gedefinieerde kleurprofielen creëert een geweldig effect in het interieur. Met uitgebreide contourlichten in wel 30 kleuren volgt de sfeerverlichting nauwkeurig de elementaire lijnen van het interieur. Als alternatief voor de standaard automatische airco met twee zones biedt Audi ook een automatische airco met vier zones aan. Het systeem kan gebruikmaken van een optionele tweede hoogspanningsverwarming om het verwarmingsvermogen merkbaar te verhogen. Dat betekent dat het interieur sneller opwarmt in zeer koude omstandigheden, terwijl de extra batterijverwarming ervoor zorgt dat de batterij klaar is om te worden opgeladen bij zeer lage temperaturen.
​Het optionele Bang & Olufsen Premium Sound System met 3D-geluid verzekert een nog betere high-end geluidservaring in de elektrische SUV. Het stuurt 16 luidsprekers aan met een vermogen van 705 watt.
​De optioneel beschikbare virtuele zijspiegels met camera’s perken de totale breedte van het voertuig met 15 centimeter in, wat de luchtweerstandscoëfficiënt verbetert. De virtuele spiegels bieden in stoffige of natte offroadomstandigheden een beter zicht dan gewone spiegels.

*De catalogusprijs en standaarduitrusting zijn nog niet bevestigd voor de Belgische markt. De vermelde standaarduitrusting en catalogusprijs gelden voor de Duitse markt.

Olivier Van Hoorebeke PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren Automotive

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg