Wereldprimeur: start van de Audi laadhub als urban snellaadconcept

Wereldprimeur: start van de Audi laadhub als urban snellaadconcept

  • Een uniek proefproject opent zijn deuren op 23 december in het Nuremberg Exhibition Center.
  • Zes reserveerbare snellaadpunten met een laadcapaciteit tot 320 kW.
  • Een exclusieve lounge en een uitgebreid serviceaanbod maakt de oplaadtijd aangenamer.

Met de gestage toename van het aantal elektrische modellen worden ook de eisen voor de laadinfrastructuur steeds hoger. Op 23 december wordt in het Exhibition Center van Nuremberg de eerste Audi laadhub in zijn soort in gebruik genomen. ​ Het moderne snellaadstation met reserveerbare snellaadzones is bedoeld voor eigenaars van elektrische wagens die thuis geen oplaadvoorzieningen hebben. Bovendien is het Audi-laadstation ontworpen om tegemoet te komen aan toekomstige pieken in de vraag naar opladen in stedelijke gebieden. Een aangesloten loungeruimte biedt een premium oplaadervaring.

Met dit proefproject test Audi voor het eerst zijn nieuwe oplaadconcept langs de weg. "We willen hiermee een flexibele en premium snellaadinfrastructuur in een stedelijk gebied testen", zegt Ralph Hollmig, Audi laadhub project manager. "We gaan naar plaatsen waar onze klanten niet per se 's ochtends wakker worden met een volledig opgeladen elektrische auto en denken aan de toenemende laadvraag in de toekomst."

Zelfvoorzienende en betaalbare laadinfrastructuur

Modules vormen de basis van de Audi laadhub. De flexibele modules kunnen op bestaande terreinen in een paar dagen worden gemonteerd en weer gedemonteerd. De modules bieden twee snellaadstations per eenheid en kunnen in verschillende configuraties worden gecombineerd. Gebruikte en verwerkte lithium-ion-batterijen fungeren als energieopslagsystemen- de zogeheten second-life batterijen die uit ontmantelde ontwikkelingsvoertugen worden gehaald. Dat vermindert de kosten en de grondstoffen. Een complexe infrastructuur met hoogspanningsleidingen en dure transformators wordt zo overbodig. De batterij-opslagoplossing van de Audi charging hub zal zorgen voor een infrastructuur voor snelladen op plaatsen waar het elektriciteitsnet niet volstaat.

Dankzij de tussentijdse opslag van zowat 2,45 MWh hebben de laadstations in Nuremberg slechts een groene stroomaansluiting van 200 kW op het reeds beschikbare laagspanningsnet nodig, wat voldoende is voor de werking van de Audi laadhub. De 200 kW zijn voldoende om de opslagmodules continu te vullen. Zonnepanelen op het dak leveren bovendien tot 30 kW groene stroom. Klanten kunnen hun elektrische wagens opladen met een vermogen tot 320 kW aan zes oplaadpunten. In totaal kunnen hier ongeveer 80 voertuigen per dag worden opgeladen zonder de limieten te bereiken van de capaciteit van het energieopslagsysteem in combinatie met de 200 kW stroominput van de hub.

De Audi e-tron GT heeft een laadcapaciteit van maximaal 270 kW. Hiermee kan de vierdeurs coupé in ongeveer vijf minuten genoeg energie opladen voor een afstand van tot 100 kilometer. Een lading van 5 tot 80% duurt ongeveer 23 minuten.

Dezelfde prijzen als aan de wallbox thuis

Momenteel kan iedereen die oplaadt aan de Audi laadhub in Nuremberg en een e-tron Charging Service oplaadkaart heeft, laden aan 31 cent per kilowattuur. Dat maakt de Audi laadhub een echt alternatief voor thuis laden. De Audi laadhub in Nuremberg is een open oplaadpunt, ook toegankelijk voor bestuurders van auto's van andere merken.

Snel en gemakkelijk laden

Audi klanten kunnen gebruik maken van de nieuwe reserveringsfunctie in de myAudi app: ze kunnen eenvoudig een van de zes oplaadpunten reserveren. Het opladen zelf verloopt snel en gemakkelijk. Met Plug and Charge (PnC) is het tijdens de proeffase zelfs mogelijk om modellen met Plug and Charge-functionaliteit zonder RFID-kaart (radio frequency identification) op te laden bij twee van de zes oplaadpunten. Het verificatieproces verloopt automatisch via gecodeerde communicatie zodra de laadkabel op het voertuig is aangesloten. Om van dit systeem gebruik te kunnen maken, moeten bestuurders beschikken over een PnC-geschikt model uit de Audi e-tron-serie (Audi e-tron 50/55/S incl. Sportback-derivaten met productiedatum na kalenderweek 48/2021) en een actief e-tron Charging Service-contract. Klanten, met bijvoorbeeld een Audi e-tron of e-tron GT, kunnen de 20 tot 30 minuten die nodig zijn om tot 80 procent op te laden doorbrengen in de lounge.

Aantrekkelijk serviceaanbod maakt de oplaadtijd aangenamer

Het pilootproject dat in Nuremberg van start gaat, is gericht op de nieuwe reserveringsfunctie, de verwachtingen van klanten ten aanzien van een premium oplaadervaring en technische aspecten zoals de vereisten voor moderne batterij-opslagsystemen. Audi wil ook nagaan op welke momenten van de dag de infrastructuur ​ vaak wordt gebruikt. Het doel is de Audi laadhub op te zetten met een passende toegevoegde waarde voor de klanten. Daartoe biedt Audi naast het opladen van elektrische auto's ter plaatse nog andere diensten aan: een omruilstation voor batterijen van elektrische fietsen, een uitleendienst voor elektrische scooters, informatie over diverse Audi-producten, alsook testritten met de Audi Q4 e-tron en RS e-tron GT, begeleid door Audi-experts. Bovendien biedt Audi een just-in-time-leveringsservice voor levensmiddelen, een luxe-automaat en mobiele onderhoudsdienst.

Het servicepersoneel zorgt voor de klanten

In de ongeveer 200 vierkante meter grote lounge, die ook een patio van 40 vierkante meter omvat, staat het welzijn van de gebruikers centraal. Daar kunnen ze werken en ontspannen. Op een scherm van 98 inch kunnen Audi-modellen worden geconfigureerd of kan informatie worden opgevraagd over de functionaliteit van de Audi laadhub of over het huidige oplaadniveau van een wagen.

Tijdens het proefproject in Nuremberg zal een medewerker tussen 10.00 uur en 19.00 uur ter beschikking van de bezoekers staan. Zes oplaadpunten en een lounge zijn de klok rond beschikbaar.

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg