Succesmodel krijgt nog meer troeven: tweede generatie Audi Q3

Succesmodel krijgt nog meer troeven: tweede generatie Audi Q3

 

  • Grotere afmetingen en extra comfort: compacte SUV met uitstekende kwaliteiten voor dagelijks gebruik
  • Nieuw bedieningsconcept: digitale schermen en MMI touch display
  • Connectiviteit is vergelijkbaar met die van hogere segmenten: intelligent infotainment en doordachte rijhulpsystemen

De nieuwe Audi Q3 is een gezins-SUV en een echte allrounder. Deze tweede generatie straalt niet alleen extra zelfvertrouwen uit, hij werd ook ruimer en veelzijdiger. Net zoals de topmodellen binnen het Audi-gamma biedt dit nieuwe model een volledig digitaal bedienings- en display concept. Verder is er een uitgebreid infotainment en komen er innovatieve rijhulpsystemen. Die zorgen, net als het verder ontwikkelde onderstel, voor extra comfort. Deze Audi Q3 zal vanaf november 2018 bij de Belgische Audi-verdelers staan.

Koetswerkdesign straalt kracht uit

De nieuwe Audi Q3 ziet er veel sportiever uit dan zijn voorganger dankzij het opvallende en achthoekige Singleframe-radiatorrooster met verticale lamellen in combinatie met de grote luchtinlaten. Dit zorgt voor een erg dynamische snuit door een spel van licht en schaduw. De smalle wigvormige koplampen lopen ver door naar het middelpunt van de wagen. Audi voorziet drie soorten koplampen met helemaal bovenaan het gamma de Matrix-ledtechnologie waarvan het adaptieve grootlicht de weg intelligent verlicht. Op de flanken levert de symmetrie tussen de lichtidentiteit van de voor- en de achterlichten de juiste balans. De schouderlijn vormt de visuele verbinding tussen de lichtunits en zorgt voor een sportieve totaalindruk in combinatie met de bijzonder gespierde wielkasten. De koetswerkranden zijn geïnspireerd op het quattro-DNA van Audi en ze maken de SUV nog breder. Het kleurcontrast van de spatbordlijsten legt de klemtoon op de offroadlook. Die wordt ondersteund door een lange dakspoiler die ook doorloopt over de zijkanten van de achterruit. De schuin opgestelde D-stijlen lijken de wagen als het ware naar voor te duwen.

Interieur: bestuurder-georiënteerd en sportief

Binnenin zetten strakke lijnen en driedimensionaal gestileerde elementen de toon. Het interieur is een verlengstuk van het koetswerkdesign en het is in vele opzichten geënt op wat de grotere modellen van het merk bieden. De vormtaal sluit ook perfect aan bij het nieuwe bedieningsconcept. Het MMI-aanraakscherm wordt centraal opgesteld met een hoogglanzend zwart glaslookframe.

Net als het bedieningspaneel van de airconditioning eronder, wordt het scherm tien graden naar de bestuurder toe gedraaid. Alle displays, knoppen en bedieningselementen worden bijzonder ergonomisch opgesteld. De comfortabele zetels bieden een sportieve zithouding en het stuur staat om diezelfde reden vrij recht.

Interieurruimte: ruim en modulair

Vergeleken met zijn voorganger is de nieuwe Audi Q3 in vrijwel alle dimensies gegroeid. Hij meet 4.485 millimeter in de lengte, is 1.856 millimeter breed en 1.585 millimeter hoog. De wielbasis groeide met 77 millimeter en dat zorgt niet alleen voor extra ruimte maar het interieur wint ook aan moduleerbaarheid. Zo is de achterbank erg veelzijdig, want ze kan via een rail over 150 millimeter naar voor of achter worden verschoven.

De rugleuning bestaat uit drie elementen 40:20:40 die in zeven posities kunnen worden vergrendeld. Afhankelijk van de positie van de achterbank en de rugleuning varieert de inhoud van de bagageruimte van 530 tot 1.525 liter. De laadvloer kan in drie niveaus worden versteld en de hoedenplank kan desgewenst onder de laadvloer worden opgeborgen. Een gemotoriseerde achterklep - die men ook met een voetbeweging onder de bumper kan bedienen - wordt optioneel geleverd.

Digitale beleving: bedieningsorganen en displays

De bediening en de voorstelling van de instrumenten in deze SUV is totaal nieuw, want Audi biedt niet langer analoge wijzerplaten. Vanaf de basisversie wordt een digitaal instrumentencluster van 10,25 inch voorzien. De bestuurder kan dit met behulp van het multifunctionele stuur bedienen. Bovenaan het gamma voorziet Audi het MMI Navigation Plus systeem. Hier worden de verschillende vensters in de Audi virtual cockpit geprojecteerd en die biedt nog tal van extra functies. Er is ook een 10,1-inch aanraakscherm. Optioneel kan de bestuurder kiezen voor de grotere Audi virtual cockpit plus met drie verschillende weergavemodi waaronder een nieuw, bijzonder sportief profiel. Het bedieningsconcept voelt natuurlijk aan en biedt een vlakke menustructuur. Het systeem kan bovendien met een intuïtieve spraakbesturing worden bediend die ook vrij gekozen begrippen juist interpreteert. De ingenieuze ‘dialog manager’ stelt bijkomende vragen als dat nodig is. Het systeem laat ook correcties toe, biedt keuzes en respecteert de spreker wanneer een opdracht wordt onderbroken.

Intelligente connectiviteit: infotainment en Audi Connect

Het hoogwaardige infotainmentsysteem in de Audi Q3 biedt dezelfde technische mogelijkheden die al in hogere segmenten worden aangeboden. De datatransmissiemodule ondersteunt de LTE Advanced-standaard en biedt een geïntegreerde wifi-hotspot voor mobiele apparaten van de passagiers. Het navigatiesysteem herkent de voorkeuren van de bestuurder op basis van eerdere ritten, zodat het gepaste routesuggesties kan geven. De Audi Connect portfolio vult de routebegeleiding aan met online verkeersinformatie, zoekfuncties via points-of-interest en het projecteert de informatie over parkings en tankstations rechtstreeks op de navigatiekaart. De Audi Q3 maakt gebruik van ‘Audi fleet’s swarm intelligence’ om de beschikbaarheid van parkeerplaatsen langs de weg te voorspellen, om informatie te verstrekken over gevaarlijke punten en om de actuele snelheidsbeperkingen aan te geven. Het systeem biedt tevens Google Earth en hybride radio. Die laatste  schakelt automatisch over tussen FM, DAB en de online streaming om altijd een optimale ontvangst te garanderen. De spraaksturing heeft uiteraard toegang tot de data die in het voertuig zijn opgeslagen, maar kan ook een beroep doen op gedetailleerde informatie uit de cloud om efficiënter te reageren. Via de myAudi app is de Audi Q3 is nog meer geconnecteerd. Deze applicatie zorgt voor een naadloze verbinding tussen de smartphone en de auto. De klant kan bijvoorbeeld de navigatieroutes en de kalender van zijn smartphone overbrengen naar het MMI en hij kan zelfs zien waar de Q3 geparkeerd staat.

Tal van hardwaremodules vullen de infotainmentportfolio aan, waaronder de Audi-telefoonbox. Deze verbindt de smartphone van de eigenaar met de dakantenne van het voertuig en laadt de telefoon bij via inductietechnologie. De smartphone-interface van Audi koppelt de iOS- of Android zaktelefoons van klanten en linkt hun Apple Car Play- of Android Auto instellingen aan het MMI-display. Het Bang & Olufsen Premium Sound System met virtueel geluid biedt driedimensionale audio en stuurt in totaal 15 luidsprekers aan.

Comfort en veiligheid: rijhulpsystemen

De Adaptive Cruise Assist is één van de meest toonaangevende rijhulpsystemen. Het combineert de mogelijkheden van de adaptieve snelheidsregelaar, de file-assistent en de actieve rijstrookassistent. Op deze manier helpt het systeem de bestuurder bij de controle (accelereren/ remmen en sturen) van de wagen, wat het comfort bij lange ritten aanzienlijk verhoogt. De Audi Q3 maakt het manoeuvreren gemakkelijker dankzij de vier 360°camera’s.

Op het grote infotainmentscherm wordt de directe omgeving van de SUV getoond. Hier kan de chauffeur ook de manoeuvres volgen die door de parkeerassistent worden uitgevoerd. De parkeerhulp stuurt de auto automatisch in en uit parkeerplaatsen. De bestuurder hoeft enkel het gaspedaal, de remmen en de versnellingsbak te bedienen. Wanneer de bestuurder uit een parallelle parkeerplaats wil rijden of achterwaarts van een krappe oprit rijdt, wordt Cross Traffic Assist geactiveerd. De radarsensoren waarmee het systeem het gebied achter het voertuig bewaakt, worden ook gebruikt door de standaard gemonteerde  Lane Change Warning. Wanneer het systeem een voertuig detecteert dat zich in de dode hoek bevindt of snel nadert langs achteren, krijgt de bestuurder een waarschuwing door een LED die oplicht in de betreffende buitenspiegel.

Efficiënt op de weg én offroad: motoren en ophanging

Vanaf de lancering biedt Audi de nieuwe Q3 aan met vier motorisaties: drie benzinemotoren en één dieselmotor in combinatie met voorwiel- of quattro-aandrijving. Het vermogen varieert van 110 kW (150 pk) tot 169 kW (230 pk). Alle motoren zijn viercilinders met rechtstreekse brandstofinspuiting en turbolading, wat hen krachtig, verfijnd en efficiënt maakt. Qua overbrenging is er keuze uit een manuele zesversnellingsbak of een snel schakelende S-tronic-automaat met zeven versnellingen. Bij offroad-gebruik biedt de permanente vierwielaandrijving veel rijplezier, optimale tractie en een onberispelijke stabiliteit. Met een druk op de knop wordt de optionele Hill Descent Control ingeschakeld zodat de wagen aan de vooraf ingestelde snelheid van een steile helling naar beneden rijdt. De bestuurder kan de karakteristieken van de Audi Q3 veranderen al naargelang de rijomstandigheden, de staat van het wegdek of de persoonlijke voorkeuren via het Audi Drive Select Dynamic Handling System dat zes rijmodi biedt. Deze rijstanden variëren van uitgesproken comfortabel, over zeer efficiënt tot onvoorwaardelijk sportief. Het systeem beïnvloedt ook de optionele gestuurde demping. De sensoren meten de bewegingen van alle vier de wielen en de laterale en longitudinale koetswerkbeweging. Aan de hand van die data worden de dempers geregeld. Dit zorgt voor een dynamischer rijgedrag en nog meer comfort. Als alternatief wordt ook een sportieve vering - standaard met het S line koetswerkpack – aangeboden met stugger afgestelde  veren en -dempers in combinatie met een progressieve besturing. Het stuurgevoel wordt directer naarmate de stuurhoek vergroot, wat zorgt voor een bijzonder lichtvoetige besturing van deze nieuwe Audi Q3.

De vooras van de compacte SUV is gebaseerd op het McPherson-principe, achteraan komt een verfijnde multilink-as met vier verbindingen. De spoorbreedtes meten respectievelijk 1.584 en 1.576 millimeter. De diameter van de aluminium wielen bedraagt 17 of 18 inch - afhankelijk van het afwerkingsniveau – tot zelfs 20 inch. De 20-duimsvelgen zijn van Audi Sport GmbH-origine en worden voorzien van bandenmaat 255/40.

Marktintroductie: vanaf de herfst bij de Audi-verdelers.

De nieuwe Audi Q3 zal in de Győr-productiesite in Hongarije worden gebouwd. De eerste modellen zullen vanaf november 2018 in België worden geleverd.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
David Kervyn PR Coordinator Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
David Kervyn PR Coordinator Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg