Sportieve elegantie: de nieuwe Audi A5 en S5 Coupé

Sportieve elegantie: de nieuwe Audi A5 en S5 Coupé

Wereldpremière van een nieuw designstuk uit Ingolstadt

  • Krachtige zescilindermotoren voor nog meer rijplezier en efficiëntie
  • Hightech interieur met Audi virtual cockpit en Audi connect
Met de A5 zette Audi in 2007 de middenklasse op zijn kop. Het merk uit Ingolstadt creëerde een designkunstwerk dat in geen tijd fans over de hele wereld veroverde. Negen jaar later verschijnt nu de tweede generatie aan de start, met een nieuwe, verder aangescherpte look en hightech op alle vlakken. De nieuwe generatie van de A5 Coupé is atletisch, sportief en elegant tegelijk. Zijn design gaat hand in hand met een verder verfijnde aerodynamica. Onderhuids maakt de A5 indruk met een compleet nieuw ontwikkeld onderstel, krachtige motoren en innovatieve infotainmentfuncties en bijstandssystemen.

Hoe maak je een designkunstwerk nog mooier? Jarenlang werkten de Audi-designers aan het antwoord op die vraag. Met succes: de nieuwe Audi A5 Coupé oogt fris, modern en strak. Tegelijk blijft hij trouw aan zijn genen en overtuigt hij ook in de nieuwe versie opnieuw met een sportief en elegant karakter. Een prachtig voorbeeld daarvan is de – voortaan driedimensionale – opmerkelijke golfvormige schouderlijn, die ook het voorgangermodel al een expressieve uitstraling bezorgde. De precieze, gebogen lijn met krachtige welvingen boven de wielkasten benadrukt alle vier de wielen – een verwijzing naar de quattro-vierwielaandrijving.

De perfect uitgebalanceerde proporties met een lange motorkap, een lange wielbasis en korte overhangen beklemtonen de sportiviteit van de nieuwe A5 Coupé. Het krachtig vormgegeven Singleframe-radiatorrooster is duidelijk lager en breder dan bij de voorganger. De ledachterlichten en de optionele led- of Matrix-ledkoplampen met dynamische richtingaanwijzers brengen zijn hoogtechnologische karakter ook in het donker tot uiting.

Motoren

Voor de nieuwe Audi A5 Coupé zijn bij de lancering vijf motoren beschikbaar, twee TFSI-benzinemotoren en drie TDI's. Hun vermogen nam duidelijk toe en bedraagt voortaan tussen 140 kW (190 pk) en 210 kW (286 pk). Vergeleken met het vorige model leveren ze tot 17% meer vermogen, terwijl hun verbruik tot 22% lager ligt. Alle krachtbronnen koppelen een hoge energetische efficiëntie aan een sportieve krachtontplooiing en buitengewone souplesse, in het bijzonder de beide 3.0 TDI-zescilinders.

Met zijn nieuw ontwikkelde 3.0 TFSI doet de Audi S5 Coupé daar nog een flinke schep bovenop. De V6 turbo levert uiterst efficiënte sportwagenprestaties. Uit een inhoud van 2.995 cm3 puurt de drukgevoede zescilindermotor een vermogen van 260 kW (354 pk), of 15 kW (21 pk) meer dan zijn voorganger.

Krachtoverbrenging

De nieuwe Audi A5 Coupé biedt voor elke motorversie een oplossing op maat voor de krachtoverbrenging: de manuele zesversnellingsbak en de zeventraps S tronic zijn beschikbaar voor de viercilindermotoren en voor de 3.0 TDI van 160 kW (218 pk), met voor- en vierwielaandrijving. De tiptronic-achtversnellingsbak is voorbehouden voor de topdiesel met 210 kW (286 pk) en voor de S5. Beide laatste varianten worden standaard aan de vierwielaandrijving quattro gekoppeld. Naar wens levert Audi voor deze versies ook het sportdifferentieel op de achteras, dat nog meer rijdynamiek en precisie garandeert.

Voor het eerst staat ook de nieuwe quattro met ultra-technologie ter beschikking Die kan gecombineerd worden met de TFSI- en TDI-viercilindermotoren met manuele versnellingsbak. De in termen van efficiëntie geoptimaliseerde aandrijving verschilt op het vlak van tractie en rijdynamiek echter niet van de permanente systemen.

Onderstel

Het compleet nieuw ontwikkelde onderstel is een van de highlights van de Audi A5 Coupé. Het biedt de bestuurder een optimaal comfort en tegelijk een maximale wendbaarheid. Zo beheerst de A5 even moeiteloos bochtige bergwegen als lange autosnelwegen. Optioneel biedt Audi een onderstel met regelbare demping. Dat is mee in het Audi drive select-systeem geïntegreerd. De bestuurder kan de basiskarakteristiek in meerdere stappen instellen.

Ook de elektromechanisch bekrachtigde stuurinrichting werd door Audi nieuw ontwikkeld. Ze past zich aan de actuele snelheid aan en levert een bijzonder precieze feedback. Als optie is er de dynamische stuurinrichting, waarvan de overbrengingsverhouding varieert in functie van de snelheid en de stuurhoek.

Koetswerk

Vergeleken met de vorige generatie werd de Audi A5 Coupé duidelijk efficiënter. Een grote rol daarin spelen de gewichtsverlaging en de uitgekiende aerodynamica. Zo slaagden de ingenieurs erin om het leeggewicht met tot 60 kg te verlagen. Dankzij een intelligente materialenmix en lichtgewichtconstructie behoort het koetswerk tot de lichtste in dit segment. Op het vlak van aerodynamica is de A5 Coupé de absolute top in zijn klasse, met een Cw van 0,25.

Interieur

De grotere afmetingen en langere wielbasis komen vooral ook het interieur ten goede. De bestuurder en de passagiers zitten zo nog ruimer. De horizontale architectuur van het instrumentenbord en de doorlopende ventilatieband creëren een weids gevoel van ruimte. Typisch voor Audi is de compromisloos hoge afwerkingskwaliteit van het interieur. Hoogwaardige materialen in uiteenlopende kleuren scheppen een bijzonder aangename sfeer en beklemtonen het premiumkarakter van het middenklassemodel. Naar wens zorgt de sfeerverlichting met 30 instelbare kleurtinten voor de passende uitlichting van de binnenruimte. Ook op het vlak van aeroakoestiek bepaalt de nieuwe A5 Coupé maatstaven in zijn segment, met een geluidscomfort op het niveau van de topklasse.

De koffer biedt een volume van 465 l, 10 l meer dan in de voorganger. De achterbank is in 40:20:40-verhouding gedeeld, de rugleuning kan via hendels in de koffer eenvoudig naar voren worden geklapt. Optioneel levert Audi voor zijn tweedeurs coupé ook het systeem om de kofferklep met een voetbeweging te openen. De optionele trekhaak wordt met een druk op de knop elektrisch ontgrendeld.

Weergave en bediening

Voor het eerst is ook de A5 Coupé verkrijgbaar met de Audi virtual cockpit, een tft-scherm met een diameter van 12,3 inch en een resolutie van 1.440 x 540 pixels. Samen met de MMI Navigatie plus met 8,3-duimsscherm in de middenconsole vormt die de centrale informatie-eenheid.

Infotainment en Audi connect

Kiest de klant voor de MMI Navigatie plus, dan krijgt hij automatisch ook de hardwaremodule Audi connect en de nieuwe Audi connect SIM, een vast in de auto geïntegreerde simkaart. Daarmee maakt de nieuwe Audi A5 Coupé via het supersnelle LTE-netwerk verbinding met het internet. Het gebruik van de veelzijdige Audi connect-diensten is gratis voor drie jaar,

Los van de geïntegreerde Audi connect-diensten kan de klant optioneel extra datapakketten voor een aparte internettoegang via WLAN-hotspot bestellen. Daarmee surfen en mailen alle inzittenden met maximaal acht mobiele toestellen tegen aantrekkelijke tarieven op het internet.

Verder kan de A5 als optie ook worden uitgerust met Audi connect Safety & Service. Dat pakket biedt functies zoals de automatische noodoproep bij een ongeval, online pechoproep, Audi afspraakplanning online en remotefuncties die met de MMI connect-app via smartphone, smartwatch of in combinatie met Apple TV generatie 4 via de televisie gebruikt kunnen worden. Enkele voorbeelden zijn het vergrendelen en ontgrendelen van de auto, het opvragen van de parkeerpositie of het raadplegen van de voertuigstatus.

De Audi smartphone interface haalt naar wens via Apple CarPlay of Google Android Auto de vertrouwde smartphoneomgeving mee aan boord. De optionele Audi phone box met wireless charging-technologie in de centrale armsteun koppelt de mobiele telefoon via Near Field Communication (NFC) draadloos aan de voertuigantenne en maakt het mogelijk om de batterij via inductie op te laden volgens de Qi-standaard. Veeleisende hifi-liefhebbers kunnen als optie kiezen voor het Bang & Olufsen Sound System met innovatieve 3D-klank.

Rijbijstandssystemen

Een intelligente combinatie van verschillende technologieën verhoogt de veiligheid, het comfort en de efficiëntie van de nieuwe Audi A5 Coupé. Tegelijk zet Audi een volgende stap in de richting van autonoom rijden. De ruime waaier aan innovatieve bijstandssystemen bepaalt nieuwe normen in dit segment. Vergeleken met het voorgaande model werden haast alle systemen compleet nieuw of grondig doorontwikkeld.

De predictieve efficiëntieassistent helpt de bestuurder om brandstof te besparen, Audi active lane assist helpt hem om op de rijstrook te blijven en de adaptieve snelheidsregelaar met Stop&Go inclusief fileassistent ontlast hem in vertraagd verkeer en in files. De parkeerhulp, de ondersteuning bij dwarsend verkeer achteraan, de uitstapwaarschuwing, de uitwijkassistent, de afdraaihulp en de Audi pre sense-systemen zijn nieuwigheden die een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid. Verkeersbordenherkenning met behulp van een camera rondt het aanbod af.

De nieuwe Audi A5 Coupé wordt in de loop van de zomer gecommercialiseerd, de eerste leveringen zijn voorzien in de herfst van 2016. In vergelijking met de vorige generatie werd de standaarduitrusting nog uitgebreider. Ze omvat onder andere xenonkoplampen met leddagrijlichten en ledachterlichten, ledinterieurverlichting, Audi MMI Radio plus met MMI-kleurenscherm van 7 duim, bluetooth en USB-oplaadfunctie, een driespakig multifunctiestuur (inclusief schakelpeddels op de versies met automatische versnellingsbak), in de hoogte verstelbare veiligheidsgordels met gordelaanreikers, het rijdynamieksysteem Audi drive select en Audi pre sense city.

De Audi S5 Coupé

Van 0 tot 100 km/u in 4,7 s: de nieuwe Audi S5 Coupé verenigt emotionele elegantie met het prestatiepotentieel van een sportwagen. Zijn nieuw ontwikkelde V6-turbomotor levert 260 kW (354 pk) en neemt desondanks genoegen met gemiddeld 7,3 l brandstof per 100 km. Het aangescherpte S-exterieurdesign en de specifieke details in het interieur zetten het dynamische karakter van de tweedeurs sportcoupé van Audi in de verf.

Meer informatie over de Audi A5 en S5 coupé is terug te vinden in het onlinemagazine 'Audi A5 illustrated' via www.audi-illustrated.com/en/audi-a5-s5.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg