Puur rijplezier en verbeterde prestaties: de Audi R8 V10 performance RWD

Puur rijplezier en verbeterde prestaties: de Audi R8 V10 performance RWD

  • Audi R8 V10 performance RWD nu met 570 pk
  • Hoogperformante sportwagen als aanvulling op R8 V10 performance quattro beschikt over nieuwe uitrustingskenmerken en rijdynamische functies
  • 60 procent van de onderdelen overgenomen van LMS GT4, geproduceerd in de ‘Böllinger Höfe’-fabriek

Nog meer vermogen, nog meer plezier: de ware betekenis van ‘performance’ bij Audi Sport GmbH. De nieuwe R8 V10 performance RWD (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 13,0 - 12,9; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 298 - 294) is verkrijgbaar als Coupé of Spyder met 30 pk extra, een sportieve aanvulling op de R8 V10 performance quattro. Deze sportwagen met achterwielaandrijving, een middenmotor met een vermogen van 419 kW (570 pk) en nieuwe technologische hoogstandjes zoals kuipstoelen, een dynamische stuurinrichting, CFK-stabilisatoren en keramische schijfremmen is de belichaming van rijplezier.

De Audi R8 V10 performance RWD (Rear Wheel Drive) is het nieuwe toppunt van sportiviteit in het gamma van de in serie geproduceerde achterwielaangedreven sportwagens van Audi.

"De Audi R8 V10 RWD heeft met zijn van de R8 LMS-racewagen afgeleide achterwielaandrijving en zijn ongefilterde rijdynamiek van meet af aan een gevoelige snaar geraakt bij klanten. Nu beschikt hij over 30 pk en 10 Nm meer, wat de rijervaring naar een heel nieuw niveau tilt", zegt Sebastian Grams, Managing Director van Audi Sport GmbH.

De basisversies van beide modellen, de R8 V10 quattro en de R8 V10 RWD als Coupé en Spyder, zullen worden vervangen door de nieuwe performance-modellen. Daarmee versterkt het R8-modelgamma andermaal zijn toppositie.

Topsnelheid van 329 km/u

Deze sportwagen met middenmotor geeft zijn rivalen het nakijken met een acceleratietijd van 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u (3,8 seconden voor de Spyder) en een topsnelheid van 329 km/u (327 km/u voor de Spyder). Het kroonjuweel van de nieuwe R8 is de befaamde atmosferische V10 FSI-motor van 5,2 liter met een ongeëvenaarde sound, een bliksemsnel reactievermogen en een ongelooflijke levendigheid. In de R8 V10 performance RWD en een koppel tot 550 newtonmeter. Dat is 10 newtonmeter meer dan de Audi R8 V10 RWD. Dit koppel wordt via zijn S tronic met zeven versnellingen over de achterwielen verdeeld. Een mechanisch sperdifferentieel met beperkte slip verdeelt het optimaal op basis van de rijsituatie, zodat ook op nat wegdek een optimale tractie verzekerd is. Zoals bij alle R8's is het koetswerk gemaakt van aluminium volgens het Audi Space Frame-design (ASF), met grote delen van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP). De Coupé-versie van de R8 V10 performance RWD weegt bijgevolg slechts 1.590 kilogram, en de Spyder-versie 1.695 kilogram.

Gecontroleerd driften is mogelijk

De ophanging en rijdynamiek zijn specifiek uitgebalanceerd voor de achterwielaandrijving. Wanneer de Sport-modus geactiveerd is in de Electronic Stabilization Control (ESC), maken de afstelling van de ophanging en de regelsystemen gecontroleerd driften mogelijk. De elektromechanische stuurbekrachtiging zorgt voor een nauw contact met de weg. Een dynamische stuurinrichting, voor het eerst beschikbaar op de achterwielaangedreven R8, zorgt voor nog preciezere reacties en feedback. Dit maakt het rijden dynamischer door een directer stuurgedrag, bijvoorbeeld op slingerende landwegen of in bochten. Het verhoogt ook het comfort door het sturen te vergemakkelijken, bijvoorbeeld bij het parkeren of manoeuvreren. De RWD-sportophanging is speciaal aangepast voor achterwielaandrijving en beschikt over dubbele driehoeken en een passief sperdifferentieel. De gewichtsverdeling over de assen bedraagt 40:60. Extra lichte, uit aluminium gegoten 19- en 20-duimsvelgen verzekeren een nauwkeurig rijgedrag en een beheerste wegligging in snelle bochten. Cup-velgen in 245/30 R20 voor en 305/30 R20 achter zijn optioneel verkrijgbaar en zorgen voor extra grip en rijdynamiek. Een hoogperformant stalen remsysteem van 18 duim met golfdesign en een optioneel hoogperformant keramisch remsysteem van 19 duim bieden het nodige remvermogen.

Herkenbare designkenmerken van de Audi R8 V10 performance quattro

Het uitgesproken sportieve design is geïnspireerd op zijn GT4-broers. Elementen daarvan zijn het brede, vlakke Singleframe-radiatorrooster in matzwart met R8-logo, geflankeerd door grote luchtinlaten, de frontsplitter en achteraan het luchtuitlaatrooster en de ovale uitlaatpijpen. De spleet onder de motorkap doet denken aan de legendarische Audi Sport quattro. De nieuwe R8 is verkrijgbaar in tien koetswerkkleuren. Een daarvan is Ascari Blue Metallic, een kleur die voorheen alleen beschikbaar was voor de R8 V10 performance quattro. Het ‘R8 performance’-designpack omvat een interieur met zwart Alcantara, contrasterende stiksels in Mercato Blue en decoratieve inzetstukken van koolstofvezel.

Racegevoel in het interieur

De strakke lijnen van het design zetten ook in de auto de toon. Het meest in het oog springende element is de Monoposto: de grote, sterk afgelijnde boog die de zone voor de bestuurdersstoel overspant en sterk doet denken aan de cockpit van een raceauto. De Monoposto omsluit de Audi virtual cockpit met een scherm van 12,3”, dat in een vrijstaande behuizing is geïntegreerd. Het lederen R8-stuur met Multifunction plus biedt twee of, in de performance-versie, vier bedieningssatellieten, bedoeld om de Audi drive select te regelen, de motor te starten, de Performance-modus en het motorgeluid te activeren, en de Audi virtual cockpit te bedienen. Bestuurders en passagiers kunnen van de rit genieten in hun nieuw beschikbare R8-kuipstoelen of -sportstoelen, bekleed met leder en Alcantara. Voor de passagiersstoel glinstert een badge met het RWD-logo.

Grotendeels handgemaakt

De R8 V10 performance RWD wordt – grotendeels handmatig – gebouwd in de ‘Böllinger Höfe’-fabriek op de Audi-site in Neckarsulm, Duitsland. Dit is ook de productielocatie van de LMS GT4-racewagen, die is afgeleid van het seriemodel en voor ongeveer 60 procent uit dezelfde onderdelen bestaat. Er wordt ongeveer 40.000 vierkante meter productieruimte gebruikt, met tot 1.000 hooggekwalificeerde werknemers die zich bezighouden met de assemblage van sportwagens.

Download hier het persbericht in PDF formaat A21-20N - Audi R8 V10 RWD (3p).pdf - 126 KB Download hier het persbericht in Word formaat A21-20N - Audi R8 V10 RWD.docx - 131 KB

 

Téléchargez le communiqué de presse en format PDF A21-20F - Audi R8 V10 RWD (3p).pdf - 148 KB Téléchargez le communiqué de presse en format Word A21-20F - Audi R8 V10 RWD.docx - 131 KB

 

 

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg