Prototype Audi e-tron: vooruitblik op de eerste volledig elektrische auto van het merk

Prototype Audi e-tron: vooruitblik op de eerste volledig elektrische auto van het merk

  • Comfortabel, ruim interieur en groot rijbereik maken hem geschikt voor dagelijks gebruik
  • Camouflagedesign verwijst naar hoogvoltage aandrijfsysteem en batterijtechnologie
  • Meer dan vijf miljoen testkilometers op vier continenten

Audi onthult het prototype van zijn eerste volledig elektrische model op het autosalon van Genève. De sportieve SUV combineert de binnenruimte en het comfort van een echte luxeauto met een rijbereik dat hem geschikt maakt voor dagelijks gebruik. Tot en met de start van de serieproductie zullen bijna 250 ontwikkelingsvoertuigen wereldwijd tests afleggen onder extreme omstandigheden. Speciaal gecamoufleerde prototypes geven het startsein voor een zoektocht naar de meest spectaculaire foto’s.

Het prototype van de Audi e-tron is een voorbode van de eerste volledig elektrische auto van het merk met de vier ringen. Onder het gecamoufleerde koetswerk gaat een sportieve premium-SUV schuil die plaats biedt aan vijf inzittenden en heel wat bagage. Zijn ruimteaanbod en comfort staan op hetzelfde peil als een gewone Audi uit het luxesegment. Zijn rijbereik maakt hem geschikt voor langere afstanden en de talrijke laadopties bieden klanten de mogelijkheid om zuiver elektrisch te rijden zonder hiervoor compromissen te hoeven sluiten. De productieversie van het Audi e-tron prototype kan aan snellaadstations bijladen tegen een maximale laadcapaciteit van 150 kW. In net iets minder dan een half uur is de SUV in zo’n geval klaar voor de volgende etappe in een langeafstandsverplaatsing. De elektrische quattro katapulteert vierwielaandrijving naar een nieuw tijdperk en staat borg voor prima prestaties op iedere ondergrond. De productieversie van de Audi e-tron zal eind 2018 op de Europese markt worden gecommercialiseerd. De auto wordt in de koolstofneutrale fabriek in Brussel gebouwd.

“Met zijn eerste volledig elektrisch aangedreven model bereikt Audi een belangrijke mijlpaal in de toekomst van het merk”, zegt Rupert Stadler, voorzitter van de raad van bestuur van AUDI AG. “In 2020 zal ons productgamma drie volledig elektrische modellen tellen waaronder een Gran Turismo-model met vier deuren – de productieversie van de Audi e-tron Sportback concept – en een model in het segment van de compacte auto’s. Tegen 2025 zullen we meer dan 20 elektrische en plug-inhybride modellen lanceren, verdeeld over alle segmenten en concepten”, verduidelijkt de CEO van Audi. 

Camouflagedesign verwijst naar hoogvoltagetechnologie

Het prototype van de Audi e-tron krijgt niet de klassieke prototypecamouflage aangemeten, maar wel een speciaal ontworpen camouflagefolie geïnspireerd op zijn elektrische aandrijving. Het vervormde e-tron-opschrift over de volledige lengte van de flank lijkt wel onder stroom te zijn gezet. Achteraan volgt de ‘e’, die letterlijk een stroomstoot lijkt te hebben gekregen, ter hoogte van de wielkasten de contouren van de kofferklep. De oranje elementen lijken zo uit een stroomdiagram weggeplukt en geven aan dat het Audi e-tron prototype een volledig elektrisch voertuig is. De volledige onderkant van de auto wordt ermee ‘onder stroom gezet’. De expressieve deurdrempels met hun kleurrijke inzetstukken, geven aan waar de batterij en dus het energetische centrum van de auto is te vinden.

Vier continenten, meer dan vijf miljoen kilometer: tests in extreme omstandigheden

Tegen het moment dat het eerste elektrische model van het merk met de vier ringen eind dit jaar gelanceerd worden, zal de sportieve SUV in vier continenten zijn getest. De zuiver elektrisch aangedreven SUV moet zijn allroundcapaciteiten bewijzen tijdens compromisloze praktijktests in extreme omstandigheden, van de Scandinavische koude tot de Afrikaanse hitte, maar net zo goed op de ijle hoogtes van Aziatische bergketens, op de Nordschleife, in het stop-en-goverkeer van Chinese grootsteden en als op de Amerikaanse snelwegen. Audi test de preserievoertuigen voor klantgericht gebruik in alle klimaatzones, van -20 tot meer dan 50 graden Celsius. Bovendien wordt ook de oplaadtechnologie wereldwijd getest, een belangrijk criterium in het veilig gebruik van elektrisch aangedreven batterijvoertuigen. De individuele laadstandaards wordt getest op aparte testcircuits en in openbare plaatsen om de volledige waaier aan verschillende oplaadopties in kaart te brengen. In totaal worden bijna 250 Audi e-tron prototypes aan deze tests onderworpen. Samen zullen ze meer dan vijf miljoen kilometer afleggen. Dat komt ruwweg overeen met 125 keer de wereld rond en 85.000 uur testritten.

Spot het prototype in Genève: foto’s naar www.e-tron.audi

Nog voor de eigenlijke wereldpremière zal een deel van de Audi e-tron testvloot in hun ‘elektrische’ camouflage over de openbare weg rijden. De eerste tussenstop voor de verschillende prototypes is Genève. Bij de start van het autosalon zullen zij de belangrijkste plaatsen in de Zwitserse wereldstad aandoen. De uitgelezen gelegenheid om het prototype in zijn unieke livrei vast te leggen op de gevoelige plaat en die foto’s met de hashtag #etron te posten op sociale netwerken. Audi zal de beste foto’s publiceren op www.e-tron.audi.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
David Kervyn PR Coordinator Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
David Kervyn PR Coordinator Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg