Nieuwe Euro 6d-emissienorm: Audi heeft zijn modelgamma omgezet

Nieuwe Euro 6d-emissienorm: Audi heeft zijn modelgamma omgezet

  • Modellen in het verkoopprogramma voldoen aan de strenge limieten
  • De Euro 6d-norm richt zich op RDE-tests op de weg
  • De dubbele doseertechniek verlaagt effectief de NOx-uitstoot in de TDI-modellen

Sinds begin 2021 heeft Audi zijn voertuigengamma omgezet naar het nieuwe niveau van de Euro 6d-emissienorm. Alle modellen die in het thans geldende verkoopprogramma zijn opgenomen, voldoen aan de strenge limieten van de Euro 6d-ISC-FCM-norm.

De omzetting was een organisatorische krachttoer voor het bedrijf. De uitdaging bestond erin de bestaande capaciteiten van de testopstellingen in Ingolstadt en Neckarsulm zo goed mogelijk te benutten - ondanks de coronaviruscrisis en de verloren werkuren en productieonderbrekingen die daarmee gepaard gaan. Momenteel zijn 193 modellen gecertificeerd volgens het nieuwe niveau van de emissienorm, het overgrote deel van de vorige reeks. In de eerste maanden van het nieuwe jaar volgen nog enkele bijkomende modellen. Niets wordt uit het gamma verwijderd als gevolg van de omzetting naar Euro 6d.

Uitgebreid: A4 en A5 familie met 58 motor/versnellingsbakvarianten

De goedkeuringsinstanties definiëren een model in dit verband als een motor/versnellingsbakvariant samen met een bepaalde koetswerkvorm. Dit omvat een aandrijving bestaande uit een motor en een versnellingsbak die in een bepaalde productlijn wordt gebruikt - zoals een 2.0 TDI met een S-tronic met zeven versnellingen en een quattro-aandrijving. Elke koetswerkvariant - zoals een Berline, Sportback of Avant - resulteert in een aparte motor/versnellingsbakvariant. De veelzijdige A4- en A5-familie heeft in totaal 58 motor-/versnellingsbakvarianten.

De Euro 6-emissienorm is al sinds begin 2015 van kracht voor nieuwe voertuigen. Sindsdien geldt voor auto's met een dieselmotor een grenswaarde voor stikstofoxiden van 80 milligram per kilometer. Voor auto's met een benzinemotor is dat 60 milligram per kilometer. Met elk nieuw niveau van de norm heeft de Europese Unie de eisen voor de meetmethoden, de meetcycli, de meetprocedures en de randvoorwaarden voor het testen verhoogd. Het nieuwe Euro 6d-ISC-FCM-niveau van de norm, dat sinds 1 januari 2021 voor alle nieuwe voertuigen geldt, is nog sterker gericht op Real Driving Emissions (RDE) dan het vorige niveau: de voertuigen moeten nu ook tijdens deze RDE-tests, die onder bepaalde omstandigheden op de weg worden uitgevoerd, aan de grenswaarden voldoen. Een conformiteitswaarde van 0,43 houdt echter rekening met de afwijkingen van de meettoestellen. Bovendien vereist Euro 6d een controlesysteem voor het brandstofverbruik in de wagen. Audi heeft dit geïmplementeerd in de vorm van software in de motorsturing.

De technologie: dubbele dosering en bijzonder krachtige benzinepartikelfilters

Audi heeft een aanzienlijke inspanning geleverd om ervoor te zorgen dat de waarden in alle omstandigheden lager zijn dan de nieuwe emissielimieten. De dubbele doseertechniek is een belangrijke factor voor de dieselmodellen voor zowel de viercilinder-in-lijn- als de V6-motor. Audi had in de loop van 2020 al geleidelijk de dubbele doseertechniek geïntroduceerd voor de compacte modellen met dwars geplaatste dieselmotoren en de zescilindermodellen in het middensegment - zoals de Audi A3, A4, A5 en Q5.

Bij de modellen met benzinemotoren lag de focus op de koolstofdeeltjes die vooral bij een koude start worden geproduceerd. Audi is al in 2018 begonnen met het uitrusten van zijn benzinemodellen met benzinepartikelfilters. Die zijn bijzonder krachtig en verminderen de uitstoot van fijnstof met wel 90 procent.

Téléchargez le communiqué de presse en format Word A21-03F - Euro 6d.docx - 71 KB Téléchargez le communiqué de presse en format PDF A21-03F Euro 6d (2p).pdf - 163 KB Het persbericht in Word kan u hier downloaden A21-03N - Euro 6d.docx - 70 KB Het persbericht in PDF kan u hier downloaden A21-03N Euro 6d (2p).pdf - 157 KB
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import

 


 

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg