Krachtige prestaties in hun puurste vorm: de nieuwe Audi R8 Coupé V10 GT RWD

Krachtige prestaties in hun puurste vorm: de nieuwe Audi R8 Coupé V10 GT RWD

  • Zeer beperkte speciale editie: wereldwijd 333 auto’s met opeenvolgende nummering en exclusieve uitrusting
  • Rijplezier gegarandeerd: 5.2 V10 FSI-motor in combinatie met achterwielaandrijving
  • Nieuwe rijmodus: individueel verstelbare Torque Rear maakt precies en gecontroleerd oversturen mogelijk

Twaalf jaar na de première van de eerste Audi R8 GT lanceert Audi Sport GmbH de tweede editie van deze exclusieve supersportauto: de nieuwe Audi R8 Coupé V10 GT RWD. Het vermogen van de atmosferische 5.2 V10-motor is opgeschroefd tot 456 kW (620 pk) (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: - NEDC; 15,0-14,9 (WLTP); gemiddelde CO2-uitstoot in g/km: - NEDC; 341-339 (WLTP)). Hiermee beschikt de auto over de krachtigste achterwielaandrijving in de geschiedenis van het merk. Met een nieuwe 7-versnellingsbak met dubbele koppeling voor sneller schakelen en de nieuwe rijmodus Torque Rear kiest de bestuurder zelf het niveau van ESC-ondersteuning. Dit maakt gecontroleerd en precies oversturen mogelijk. Via het bedieningselement op het stuur kan een keuze worden gemaakt tussen de zeven niveaus van het Torque Rear. De nieuwe R8 GT is beperkt tot 333 exemplaren wereldwijd. Nieuwe en exclusieve koetswerk- en interieurelementen zijn een eerbetoon aan de eerste generatie van de R8 GT. Voorbeelden hiervan zijn opeenvolgende nummering, speciale lichtmetalen velgen en een zwart-rood interieur. De nieuwe Audi R8 Coupé V10 GT RWD zal vanaf 2023 verkrijgbaar zijn bij de verdelers.

De R8 GT neemt afscheid van de V10-motor

In vergelijking met de R8 V10 performance RWD met 570 pk ​ die de basis vormt voor de tweede editie van de R8 GT, verhoogt Audi Sport GmbH de prestaties van het speciale model om ze op hetzelfde niveau te brengen als het quattromodel. Concreet betekent dit: 620 pk via 10 cilinders, een inhoud van 5,2 liter en een koppel van 565 Nm, beschikbaar van 6.400 tot 7.000 t/min (max.: 8.700 t/min). Het resultaat: de nieuwe R8 GT versnelt in 3,4 seconden tot 100 km/u, bereikt 200 km/u in slechts 10,1 seconden en haalt een topsnelheid van 320 km/u.

Een ander significant verschil is de nieuwe 7-versnellingsbak met dubbele koppeling met nog kortere schakeltijden. Dankzij een gewijzigde overbrengingsverhouding en de hogere snelheid die hiermee gepaard gaat, maakt de nieuwe versnellingsbak een nog indrukwekkendere acceleratie mogelijk in alle versnellingen. Daarnaast is er nog een opvallend designelement, dat exclusief is voor de R8 GT: het inlaatspruitstuk is zwart gelakt.

Nieuwe rijmodus Torque Rear

Het is de eerste keer dat Audi Sport GmbH, het bedrijf dat de nieuwe R8 GT grotendeels met de hand bouwt in Böllinger Höfe, de Torque Rear-modus aanbiedt. Het slippen wordt op de achteras gecontroleerd door het tractiecontrolesysteem (ASR), een onderdeel van het ESC. In het ASR zitten zeven karakteristieke curves, die elk een ander niveau van ondersteuning bieden. Niveau 1 laat een beetje slippen toe, terwijl niveau 7 veel slippen toelaat. Het gewenste Torque Rear-niveau kan worden ingesteld door aan het bedieningselement op het stuur te draaien. Aangezien rijvaardigheden en wegomstandigheden kunnen veranderen, is het ook mogelijk het niveau precies hieraan aan te passen. Afhankelijk van hoe deze factoren zich ontwikkelen en op basis van informatie afkomstig van de wielsnelheidssensoren, stuurhoek, gaspedaalpositie en gekozen versnelling doseert de motorregeleenheid de kracht van de motor op de achteras.

Less is more

Verscheidene aanpassingen resulteerden in een gewichtsreductie van zo’n 20 kg ten opzichte van de R8 Coupé V10 Performance RWD. Dat brengt het totaalgewicht zonder bestuurder op 1.570 kg. De exclusieve 20"-velgen met 10 spaken, die gecombineerd kunnen worden met de high-performance band Michelin Sport Cup 2, ontworpen voor weg- en racegebruik, spelen een belangrijke rol in de gewichtsreductie. De gesmede lichtgewicht velgen zijn gebaseerd op de autosportvoertuigen van Audi. De R8 GT is bovendien standaard uitgerust met een extreem krachtig, keramisch remsysteem, dat nog extra gewicht bespaart. Daarbij komen nog R8-kuipzetels en de performante sportophanging met een CFRP-stabilisatorstang. De stabilisatorstang aan de vooras is gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof. Samen met de twee verbindingsstangen van rood geanodiseerd aluminium (dat bescherming tegen corrosie biedt) zorgt deze voor een lager gewicht, een betere wegligging en dynamischer bochtenwerk. Nog sportiever is de R8 GT-schroefsetophanging, die optioneel te verkrijgen is. Hiermee kunnen de bodemvrijheid en de in- en uitwaartse slag bij de R8 GT individueel worden afgesteld. Wanneer zijn R8 GT geleverd wordt, krijgt de klant afstelinstructies en het bijbehorende gereedschap.

Een look die bij zijn status past

Om de nieuwe Audi R8 V10 GT RWD te onderscheiden van zijn verwanten is het speciale model uitgerust met exclusieve aanbouwelementen. Het eerste onderscheidende kenmerk zijn de zwarte letters R8 GT op de achterkant. Ook alle andere emblemen zijn zwart. Met de Carbon Aerokit in hoogglans zwart, die ontwikkeld werd in de windtunnel, genereert het pack betere stabiliteit op de weg en dus ook hogere bochtsnelheden. De Carbon Aerokit bestaat uit de volgende onderdelen: splitter en vleugels vooraan, bekleding voor de zijschorten, cW-elementen aan weerszijden van de achterbumper, een diffusor en een achtervleugel met zwanenhalsophanging. Dit inzetstuk garandeert een optimale luchtstroom onder de vleugel en verbetert zo de aerodynamische efficiëntie.

Naar het voorbeeld van zijn voorganger komt de nieuwe R8 GT in mat Suzuka Gray. Tango Red Metallic en Daytona Gray Metallic zijn eveneens beschikbaar als koetswerkkleur.

Ook binnenin bewijst Audi Sport GmbH eer aan de eerste R8 GT uit 2010. Het interieur is vervaardigd in zwart en rood. Zo zijn er rode veiligheidsgordels, die alleen beschikbaar zijn in de R8 GT van 12 jaar geleden. De vloermatten en de R8-kuipzetels dragen de letters van het speciale model in zwart en rood. Opvallend: het serienummer van de R8 GT bevindt zich in het midden van de versnellingspook, deels gematteerd in de carbon inleg.

De nieuwe Audi R8 Coupé V10 GT RWD zal vanaf 2023 verkrijgbaar zijn bij de verdelers.

Download hier het persbericht in Word-formaat.pdf 198 KB Download hier het persbericht in Word-formaat.docx 219 KB
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren Automotive - Audi Import

 

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg