Hoge prestaties bij dagelijks gebruik en op circuit: de Audi RS 4 Avant edition 25 years

Hoge prestaties bij dagelijks gebruik en op circuit: de Audi RS 4 Avant edition 25 years

  • Een eerbetoon aan de RS4 Sport: verjaardagseditie met exclusief design
  • Meer vermogen: V6-biturbo met 346 kW (470 pk) voor de Audi RS 4 Avant edition 25 years en de Audi RS 5 Sportback performance edition
  • Beperkte reeks: slechts 250 exemplaren per model beschikbaar in Europa

Om de 25ste verjaardag van de RS 4 te vieren lanceert Audi een speciaal model, de Audi RS 4 Avant edition 25 years. Als prestatievlaggenschip van het A4-gamma geeft het model blijk van een indrukwekkende rijdynamiek. Met exclusieve interieur- en exterieurdetails knipoogt hij naar de Audi RS4 Sport. Tegelijk krijgt de Audi RS 5 Sportback performance edition een vermogensupgrade van 15 kW (20 pk). Beide modellen zijn gelimiteerd tot 250 exemplaren.

In de jaren 90 introduceerde Audi het idee van de sportieve break, met de Audi Avant RS2 en Audi S6 plus. Het eerste RS-model van quattro GmbH (nu Audi Sport GmbH) was echter de 1999 RS4 Avant van de B5-generatie. In vergelijking met de Audi S4 stak hij van wal met een verbreed koetswerk en een 2.7-zescilindermotor met twee turbo’s, ontwikkeld in samenwerking met Cosworth, die een destijds indrukwekkend vermogen leverde van 280 kW (380 pk). De sportiefste versie van de eerste RS 4-generatie kwam in 2001 op de markt met de RS4 Sport. Die versie had een nog lagere ophanging, kuipstoelen, een sportuitlaat en een suède stuurwiel. De RS 4 Avant edition 25 years weerspiegelt het memorabele design van dat voertuig en is op zijn beurt de sportiefste versie van de huidige B9-modelreeks.

Motor: vermogenstoename met 15 kW (20 pk)

Verdere ontwikkelingen met betrekking tot de motor, de wielophanging en de banden staan garant voor indrukwekkende prestaties. De V6-biturbo in de nieuwe RS 4 Avant edition 25 years (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 9,9; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 225-224; CO2-klasse: G) ontwikkelt een vermogen van 346 kW (470 pk) en een maximumkoppel van 600 Nm.

Dat komt neer een toename van 15 kW (20 pk) ten opzichte van de RS 4 Avant (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 10,1-9,6; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 229-217; CO2-klasse: G). De topversie van de modelreeks sprint van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden, 0,4 seconden sneller dan de Audi RS 4 Avant (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 10,1-9,6; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 229-217; CO2-klasse: G). De auto heeft een topsnelheid van 300 km/u en het standaard keramische RS-remsysteem staat in voor de vertragingen. Het RS-sportuitlaatsysteem Plus met matzwarte uitlaatpijpen genereert een intens geluidspatroon.

Onderstel: aangescherpt voor optimale dynamiek

De Audi RS 4 Avant edition 25 years is standaard uitgerust met de RS-sportophanging Pro, een handmatig verstelbare schroefvering die garant staat voor een perfecte combinatie van dynamiek en comfort. Het jubileummodel ligt 10 millimeter lager dan de RS 4 Avant. Bovendien kunnen klanten de rijhoogte handmatig met nog eens 10 millimeter verlagen, zodat de auto in totaal 20 millimeter dichter tegen het wegdek komt te liggen dan het seriemodel. Het quattro-sportdifferentieel, dat eveneens voorzien is, zorgt voor een levendiger en meer op de achterwielen gericht rijgedrag, wat meer rijplezier oplevert, vooral in de ‘dynamische’ rijmodus. De aangepaste software in de stuureenheid van de versnellingsbak zorgt voor snellere schakeltijden en een merkbaar grotere spreiding tussen de verschillende rijmodi.

Exclusief voor de Audi RS 4 Avant edition 25 years werd het negatieve camber op de vooras verhoogd tot twee graden en werden er stijvere draagarmlagers gemonteerd. Dat resulteert in meer grip en een betere wegligging voor hogere bochtsnelheden. Een stevig gefixeerd subframe op de achteras zorgt voor een nauwkeurigere feedback van de ophanging en betere algehele prestaties. Ook het verbeterde Torsen-differentieel draagt daartoe bij.

Velgen en banden: topprestaties voor alle soorten gebruik

Om al zijn vermogen op de weg te brengen wordt de Audi RS Avant edition 25 years standaard geleverd met high-performance Pirelli P Zero Corsa-banden, ontworpen voor de weg en het circuit. Ze zijn gemonteerd op gepolijste lichtmetalen 20-duimsvelgen in mat Palladium. De lichtgewicht gesmede velgen, bekend van de RS 4 Avant met het Competition-pack, zijn optisch opgewaardeerd door intensief frezen. Bovendien hebben ze een gewijzigde inpersdiepte van ET 22 tot ET 18 om de sportiviteit te benadrukken.

Klanten krijgen van hun Audi-partner ook een kit die bestaat uit een tweede set velgen, Pirelli P Zero Trofeo RS-semislickbanden met sensoren en het Pirelli Track Adrenaline-systeem. De banden zijn speciaal ontworpen voor het circuit en worden geleverd op exclusieve lichtmetalen 20-duimsvelgen in matzwart.

Dankzij hun specifieke rubbersamenstelling en asymmetrisch profiel bieden de met sensoren uitgeruste high-performance Pirelli P Zero Trofeo RS-banden uitzonderlijke grip in droge omstandigheden, waardoor de stabiliteit en zijdelingse grip toenemen. Het exclusieve Track Adrenaline-systeem omvat geavanceerde sensoren in de banden, die de bestuurder realtime informatie verschaffen over bandenspanning en -temperatuur, een krachtige stuureenheid en een speciale smartphoneapp die Apple CarPlay en Android Auto ondersteunt. Met Pirelli Track Adrenaline kan de klant rekenen op realtime informatie en aanbevelingen voor optimaal bandenbeheer op het circuit.

Design: eerbetoon aan de RS4 Sport (B5)

Een groot aantal exclusieve designkenmerken maken het edition-model echt speciaal. Zo zijn de sierlijsten van de zijruiten uitgevoerd in glanzend zwart en is dit het eerste model met een zwart sierelement in de achterlichten. De Audi-ringen en -opschriften zijn eveneens uitgevoerd in glanzend zwart en de ledmatrixkoplampen hebben RS-specifieke donkerde randen. De dakrails zijn weggelaten om de auto een vlakker, sportiever silhouet te verlenen.

Tot de standaarduitrusting behoort donkergetinte zonwerende beglazing voor de achterste zijruiten. Een bijzondere blikvanger is het opschrift ‘RS 4 edition 25 years’, gegraveerd in de ruiten tussen de C- en D-stijlen. Het exterieurpack Carbon mat is exclusief voor dit edition-model ontworpen. Daarin zijn de frontblades, de zijflappen en de drempelverbreders, evenals de diffusorbeugel en de buitenspiegelkappen, uitgevoerd in Carbon mat.

De Audi RS4 edition 25 years is verkrijgbaar in de exterieurkleuren Nardo Gey en Mythos Black.

Het interieur verwijst met zijn gele sierstiksels naar de zwart-geel leder-alcantara-combinatie van de RS4 Sport uit 2001. Voor het eerst zijn de vloermatten voorzien van een RS 4-logo en de traditioneel rode Audi Sport-ruit en zwarte RS-opschriften zijn nu geel in het edition-model. Ook de stuurwielvelg, de lederen armsteunen in de deuren, de middenconsole in donkerzwart alcantara en de versnellingspookbalg hebben stiksels in dezelfde kleur. De RS-kuipstoelen met quiltstikwerk en de carbon rugleuningen maken indruk met hun diepzwarte combinatie van leder en Dinamica met gele contraststiksels. Vlak onder de hoofdsteun prijkt het opschrift ‘RS 4’ in dezelfde kleur. De logo’s op de instaplijsten en de RS-projectie van de instapleds zijn wit.

Matte opschriften op de middenconsole geven het volgnummer van elke afzonderlijke auto aan, van 1 tot 250. Klanten kunnen via de MMI in de RS 4 Avant edition 25 years een witte achtergrond kiezen voor de toerenteller en snelheidsmeter – nog een eerbetoon aan de Audi Avant RS2 uit 1994, waar de analoge wijzerplaten voor het eerst in het wit werden uitgevoerd. De Launch Control, die het acceleratiepotentieel van de RS 4 Avant edition 25 years volledig benut, signaleert met zijn verkeerslichtpictogrammen het ideale moment om weg te rijden.

Krachtigste Audi RS 5: performance edition met 346 kW (470 pk)

Ook de RS 5 krijgt een vermogensupgrade: de V6-biturbo in de nieuwe Audi RS 5 Sportback performance edition (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 9,8-9,7; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 222-220; CO2-klasse: G) ontwikkelt een vermogen van 346 kW (470 pk) en een maximumkoppel van 600 Nm. Dat is een toename van 15 kW (20 pk) ten opzichte van de RS 5 Sportback (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 10,0-9,5; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 226-215; CO2-klasse: G). De Audi RS 5 Sportback performance edition accelereert van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden, een verbetering van 0,2 seconden ten opzichte van de RS 5 Sportback (gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 10,0-9,5; gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 226-215; CO2-klasse: G). Zijn topsnelheid bedraagt 300 km/u. Ook de Audi RS 5 Sportback performance edition is standaard voorzien van het RS-sportonderstel Pro met dynamische besturing en een verbeterd Torsen-differentieel.

Productie, marktlancering en prijzen

De RS 4 Avant edition 25 years, die wordt geproduceerd in samenwerking met Audi exclusive, rolt van de band in Ingolstadt, samen met de A4, S4 en RS 4. De integratie van deze gelimiteerde speciale reeks in de reguliere productie onderstreept de flexibiliteit van de productielocatie.

De Audi RS 4 Avant edition 25 years heeft een vanafprijs van 142.900 euro, terwijl de Audi RS 5 Sportback performance edition begint bij 129.900 euro.

Voor België zijn acht exemplaren van de Audi RS 4 Avant edition 25 Years en twee exemplaren van de Audi RS 5 Sportback performance edition voorzien.

Olivier Van Hoorebeke PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren Automotive

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg