Gestuurd rijden, elektrificatie en volledige connectiviteit – Audi op de CES 2016

Gestuurd rijden, elektrificatie en volledige connectiviteit – Audi op de CES 2016

Indrukwekkende vertegenwoordiging op belangrijkste elektronicabeurs ter wereld

  • Interieurmodel met nieuw bedienings- en weergaveconcept
  • Studiemodel Audi e-tron quattro concept met puur elektrische aandrijving
Elektrificatie, digitalisering en gestuurd rijden, dat zijn de drie automobieltrends voor de toekomst die Audi dit jaar in de kijker zet bij zijn deelname aan de Consumer Electronics Show (CES), de belangrijkste elektronicabeurs ter wereld die van 6 tot 9 januari 2016 plaatsvindt in Las Vegas/Nevada.

Gebruiksvriendelijke bediening is een van de sterktes van Audi. Nu breidt het merk met de vier ringen zijn bedienings- en weergaveconcepten (HMI: Human-Machine-Interface) verder uit met nieuwe oplossingen.

Op de CES demonstreert het merk aan de hand van een interieurmodel een HMI-concept dat gebruikmaakt van grote AOMLED-displays (AMOLED = Active Matrix Organic Light Emitting Diode) met geïntegreerde voelbare feedback. Mobiele apparaten zoals smartphones of smartwatches kunnen naadloos gekoppeld worden. Achter het nieuwe bedienings- en weergaveconcept schuilt een volgende evolutie van het modulaire infotainmentplatform van Audi, MIB2+. De verder verhoogde rekenkracht daarvan maakt het mogelijk om meerdere hogeresolutieschermen tegelijk aan te sturen. Het MIB2+ is voorbereid op de meest recente standaard voor mobiele telefonie, LTE Advanced.

Het aanbod onlinediensten onder de noemer Audi connect breidt in sneltempo uit. De smartphoneapplicatie 'Audi MMI connect' biedt voertuiggerelateerde diensten op afstand, waarmee de gebruiker bijvoorbeeld de positie van zijn auto op het scherm van zijn mobiele telefoon kan oproepen. Vanaf 2016 zal de app ook beschikbaar zijn voor Apple TV van de vierde generatie. Eveneens vanaf dit jaar zal de Audi connect SIM-kaart de Audi connect-diensten in Europa zonder activatieprocedure beschikbaar maken in de voertuigen en automatische roaming mogelijk maken in de EU.

Verder breidt Audi in 2016 zijn connect-aanbod uit met de eerste 'Car-to-X'-diensten. Dankzij de nieuwe diensten 'Verkeersbordeninformatie' en 'Gevareninformatie' (voor Europa) worden de nieuwe modellen van het merk deel van een 'zwerm'. De dienst 'Verkeerslichtinformatie' (voor de VS) verbindt de auto via het mobieletelefoonnet met de centrale verkeerscomputer die de verkeerslichten in steden aanstuurt.

Het studiemodel Audi e-tron quattro concept, een puur elektrisch aangedreven sportieve SUV, illustreert op de CES de elektrificatiestrategie van Audi. Drie elektromotoren met een totaal vermogen tot 370 kW maken vierwielaandrijving en elektrische torque vectoring mogelijk, een herverdeling van het koppel over de achterwielen in functie van de behoefte. Het resultaat is een maximale dynamiek en stabiliteit. De accu met een capaciteit van 95 kWh zorgt voor een rijbereik van meer dan 500 km. Het technische studiemodel blikt vooruit op een toekomstig seriemodel van het merk, dat in 2018 op de markt zal verschijnen.

De Audi e-tron quattro concept combineert alle functies van gestuurd rijden, zoals autonoom rijden in files en afstandsbediend parkeren. Deze diensten staan voor veiligheid, tijdwinst, efficiëntie en comfort, vooral in situaties waarin de bestuurder hulp kan gebruiken. Audi levert in de autosector al sinds jaren pionierswerk op het vlak van gestuurd rijden. De kern van toekomstige systemen is het centrale regelapparaat voor rijbijstandssystemen, in het Duits afgekort als zFAS. In deze compacte module wordt de informatie van alle sensoren permanent ingelezen en verwerkt; daartoe behoren de signalen van de 3D-camera's, de laserscanners en de radar- en ultrasoonsensoren. Het centrale regelapparaat zal dankzij zijn enorme rekenkracht in staat zijn om de data van de voertuigsensoren continu te vergelijken met het omgevingsmodel van de verkeersinfrastructuur.

Audi zal in het bijzonder op dat vlak kunnen profiteren van de uiterst actuele cloudgegevens van de HERE-database, waarover AUDI AG, BMW Group en Daimler AG in december 2015 samen de rechten verwierven. Autonoom rijdende voertuigen zullen in de toekomst voor de navigatie nood hebben aan nieuwe gegevens met een precisie tot op de centimeter. Op basis van de livedata van HERE weet de auto wat hem verder op zijn route te wachten staat. Daardoor wordt het mogelijk om iedere verandering en beweging te beoordelen en potentiële gevaren in een zo kort mogelijke tijd te detecteren. 

Audi onderstreept op de CES ook in andere technische domeinen zijn voorsprong op het vlak van auto-elektronica. Zo stelt het merk zijn innovaties op lichtgebied voor, met onder meer de Matrix OLED-technologie en Matrix Laser-technologie als nieuwste highlights.

Ook op het vlak van Health Management is Audi actief: de visie daarachter is een bestuurder die meer ontspannen op zijn bestemming aankomt dan toen hij vertrok. Onder het motto "Audi cares for me" moet Audi Fit Driver op middellange termijn nuttige hulp bieden bij het rijden.

Spectaculair is ook de Audi VR Experience (Virtual Reality), waarmee de verkoopadviseur ieder Audi-model vrij kan configureren terwijl de klant de auto van zijn dromen via een VR-bril levensechter dan ooit tot in de kleinste details virtueel kan ontdekken. Hiermee lanceert Audi in 2016 als eerste autoconstructeur een hoogontwikkeld VR-systeem.

Drie seriemodellen maken de aanwezigheid van Audi op de CES compleet: de Audi Q7, de Audi A4 en de Audi R8 V10 plus.

Meer informatie over alle nieuwigheden op de CES is beschikbaar via www.audi-mediacenter.com en via www.audi-illustrated.com/de/ces-2016.

Contacteer ons
Sofie Luyckx Audi PR Officer, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx Audi PR Officer, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
  • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg