De nieuwe elektronica-architectuur Audi E³ 1.2 brengt ‘Vorsprung durch Technik’ tot leven

De nieuwe elektronica-architectuur Audi E³ 1.2 brengt ‘Vorsprung durch Technik’ tot leven

  • Schaalbaar: met de elektronica-architectuur E³ 1.2 die samen met CARIAD werd ontwikkeld, debuteert in de Audi Q6 e-tron een toekomstgerichte basis met nieuwe hard- en software
  • Geschikt voor updates en upgrades: high-performance domeincomputernetwerk en krachtige connectiviteit voor nieuwe functies en gebruikerservaringen
  • Uitgebreid veiligheidsconcept: security-by-design en update-by-design

Met de lancering van het Premium Platform Electric (PPE) introduceert Audi een volledig nieuwe elektronica-architectuur. De E³-architectuur zal voor het eerst in de 1.2-specificatie worden gebruikt in de modelreeks Audi Q6. De naam E³ staat voor end-to-end elektronica-architectuur. Het kernelement bestaat uit vijf krachtige computers (high-performance computerplatform HCP) die alle voertuigfuncties omvatten, van het aandrijfsysteem en de rijhulpsystemen via infotainment- en comfortsystemen tot veiligheidssystemen en backendconnectiviteit.

Het overkoepelende doel bij de ontwikkeling van de E³ 1.2-architectuur was het creëren van een schaalbare en toekomstbestendige elektronica-architectuur die in de hele VW-groep kan worden gebruikt. De overdracht van functies van het sensor-actuatorniveau naar het computerniveau, d.w.z. de toenemende ontkoppeling van hard- en software, zal het betrouwbare beheer van de toenemende complexiteit in de komende jaren mogelijk maken. Een ander aandachtspunt bij de ontwikkeling was een krachtige en veilige netwerkverbinding tussen domeincomputers, besturingseenheden, sensoren en actuatoren om complexere systemen te beheersen en modulariteit te ondersteunen. Een ander doel is high-performance en naadloze backendconnectiviteit voor Car-to-X-zwermdatatoepassingen en rekenintensieve functies buiten het voertuig. Audi zal de nieuwe elektronica-architectuur geleidelijk introduceren in alle toekomstige voertuigmodellen.

Digitaal zenuwstelsel met krachtige processoren
​Het centrale zenuwstelsel van de E³ 1.2-architectuur wordt gevormd door vijf krachtige computers, die door Audi het ‘high-performance computerplatform’ of kortweg HCP worden genoemd. Alle voertuigfuncties zijn volgens domeinen toegewezen aan de respectieve computers. HCP1 is verantwoordelijk voor de aandrijving en de ophanging, de longitudinale en laterale dynamiek, terwijl de rijhulpsystemen worden aangestuurd door HCP2. Alle infotainmentfuncties zijn ondergebracht in HCP3 en comfortfuncties zoals verlichting, airconditioning en stoelverstelling zijn gegroepeerd in HCP4.

Tot slot zorgt HCP5 voor het centrale interne netwerken tussen de domeincomputers en legt het de verbinding tussen het voertuig en de digitale buitenwereld. De grote hoeveelheden data die in het voertuig worden uitgewisseld tijdens software-updates of tussen de sensoren, actuatoren en processoren van rijhulpsystemen, vereisen breedbandverbindingen. Daarom gebruikt Audi, naast de bekende autoprotocollen, de Gigabit Ethernet-standaard.

Alle HCP’s zijn zo ontworpen dat ze voorzien zijn op toekomstige functionele uitbreidingen. Daardoor is een vlekkeloze premium ervaring ook gegarandeerd voor bijkomende functies en latere systeemupgrades. De high-performance computers in het voertuig worden ook ondersteund door een naadloze verbinding met de Car-to-X-functies en een backendserver voor bijzonder rekenintensieve taken.

Veilig, updatebaar en klaar voor functieuitbreidingen
​De E³ 1.2-architectuur is ontworpen voor draadloze updates (over-the-air, OTA) via het mobiele netwerk en uitbreiding met nieuwe functies. Het platform is ook in hoge mate schaalbaar en dus ontworpen voor gebruik bij verschillende merken van de VW-groep en voertuigsegmenten. Veiligheid (security-by-design) en updatebaarheid zijn vanaf meet af aan ingebed in de architectuur. De gestandaardiseerde elektronica-architectuur E³ 1.2 vermindert de complexiteit zowel bij de ontwikkeling als bij de productie en creëert extra schaalvoordelen. De respectieve softwarecomponenten worden door CARIAD ontwikkeld en door Audi specifiek voor elk model toegepast.

De voertuigconfiguratie is echter niet noodzakelijkerwijs permanent ingesteld wanneer het voertuig wordt afgeleverd. Vanaf de Q6-modelreeks omvat het aanbod software-updates die klanten over-the-air (OTA) ontvangen, d.w.z. via het mobiele netwerk van het voertuig, en die ze heel eenvoudig kunnen boeken via hun myAudi-smartphoneapp. De updatemechanismen verzamelen gegevens in tussentijdse opslag totdat het volledige softwarepakket is gearriveerd en als foutloos en echt kan worden bevestigd met behulp van de controlesommen en beveiligingscertificaten. Om veiligheidsredenen wordt de software pas bijgewerkt wanneer het voertuig stilstaat. Op die manier worden functionele verbeteringen en uitbreidingen geïnstalleerd. Nieuwe functies en opties kunnen ook worden besteld als onderdeel van het aanbod van functies op aanvraag (functions on demand). Hierdoor kan bijvoorbeeld een tweede eigenaar de uitrusting van het voertuig na aankoop aanpassen aan zijn persoonlijke wensen.

Audi rekent op een uitgebreid, dynamisch veiligheidsconcept voor de architectuur. De nieuwe architectuur ontkoppelt hard- en software meer dan ooit tevoren. Complexe functies worden overgeheveld van de perifere besturingseenheden naar de kernarchitectuur. Dat verbetert de veiligheid van het systeem en verlaagt tegelijkertijd de ontwikkelingskosten. Die aanpak vergemakkelijkt ook software-updates en maakt een veelzijdiger gebruik mogelijk.

Digitalisering voor comfort en infotainment
Dankzij de nieuwe elektronica-architectuur ervaren Audi-klanten de digitalisering van voertuigen directer dan ooit tevoren. Audi’s modelreeks Q6 beschikt over een volledig genetwerkt digitaal interieur op basis van de nieuwe E³ 1.2-architectuur.

De E³ 1.2-architectuur maakt het mogelijk om het aantal, de afmetingen en de resolutie van de beeldschermen in het voertuig verder te vergroten. Naast de E³-architectuur introduceert Audi ook een gestandaardiseerd infotainmentplatform op basis van het besturingssysteem Android Automotive.

Iedereen die in de toekomst rijdt met een Audi Q6-model, zal op veel manieren profiteren van de uitgebreide connectiviteit in het voertuig. Zo kan een slimme en lerende spraakassistent een groot aantal voertuigfuncties bedienen, leren van het gedrag en de handelingen van de bestuurder en voorspellende suggesties doen die zijn aangepast aan de situatie. Aangezien de software voortdurend over-the-air wordt bijgewerkt, zijn alle voertuigsystemen altijd up-to-date. Dankzij de store voor apps van derden kunnen gebruikers veel van hun favoriete apps rechtstreeks in de auto installeren en gebruiken op het beeldscherm in het voertuig. Het is ook mogelijk om met deze apps te communiceren via spraakinvoer.

Olivier Van Hoorebeke PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren Automotive

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg