De nieuwe Audi A5 en S5 Sportback – design treft functionaliteit

De nieuwe Audi A5 en S5 Sportback – design treft functionaliteit

  • Nieuw design, hogere efficiëntie en een ruim interieur
  • Alternatieve aandrijving: Audi A5 Sportback g-tron rijdt op e-gas, aardgas of benzine
  • Spierbundel: Audi S5 Sportback met 354 pk en 500 Nm koppel

Zeven jaar nadat de A5 Sportback het levenslicht zag, verschijnt nu de nieuwe generatie aan de start. De vijfdeurs coupé verenigt een elegant design rijk aan emoties met optimale functionaliteit en uitgebreid comfort in het interieur. De gezinsvriendelijke wagen is maximaal geconnecteerd en biedt de nieuwste infotainmentfuncties. Bovendien beschikt de tweede generatie over een compleet nieuw ontwikkeld onderstel, krachtige motoren en innovatieve rijbijstandssystemen. De S5 Sportback krijgt een forse nieuwe zescilinderturbomotor met 354 pk en 500 Nm onder de motorkap. Voor het eerst is de A5 Sportback ook verkrijgbaar als g-tron met bivalente motor, zodat de klant naar keuze op Audi e-gas, aardgas of benzine kan rijden.

Exterieurdesign

Bij de vormgeving van de nieuwe A5 Sportback verenigden de designers van Audi emotierijke vormen met atletisch gespannen vlakken. De langgerekte wielbasis, de korte overhangen en de lange, tot de flanken doorlopende motorkap met 'power dome' onderstrepen de dynamiek van de vijfdeurs coupé. Het Singleframe-rooster is driedimensionaal vormgegeven en duidelijk vlakker en breder dan bij de voorganger.

De golfvormige schouderlijn verleent de A5 Sportback emotionele elegantie. Ze werd nog sterker beklemtoond dan bij de voorganger en werd driedimensionaal uitgewerkt, waardoor een knap spel van licht en schaduw ontstaat. De krachtig gewelfde wielkasten benadrukken de quattro-genen van het model. De achterzijde onderscheidt zich door horizontale en eveneens bijzonder precieze lijnen. De langgerekte kofferklep loopt uit in een karakteristieke spoilerrand.

Interieur

Binnenin is de Audi A5 Sportback duidelijk gegroeid. De interieurlengte nam met 17 mm toe, de breedte op schouderhoogte voor de bestuurder en passagier vooraan met 11 mm en de beenruimte achterin met 24 mm. Typisch voor Audi zijn de hoogwaardige materialen, de uiterst precieze afwerking en de perfect op elkaar afgestemde kleuren in het interieur. De horizontale architectuur van het instrumentenbord creëert een riant gevoel van ruimte. De optionele sfeerverlichting met keuze uit 30 kleuren zorgt steeds voor de passende sfeer.

Met een koffervolume van 480 l behoort de A5 Sportback tot de beste in zijn klasse. De standaard elektrisch bediende kofferklep laat zich naar wens ook via een sensor automatisch openen en sluiten.

Weergave en bediening

Dankzij het fundamenteel nieuwe weergave- en bedieningsconcept inclusief zoekfunctie met vrije tekstinvoer kan de bestuurder alle functies moeiteloos en intuïtief bedienen. Als alternatief voor de standaard analoge ronde instrumenten is ook de Audi virtual cockpit beschikbaar, die met zijn verschillende weergaveopties nog meer comfort biedt voor de bestuurder. Het grote tft-display van 12,3 duim levert dankzij de hoge resolutie een bijzonder detailrijke beeldkwaliteit. Het optionele head-up display projecteert alle relevante informatie in de vorm van overzichtelijke symbolen en cijfers op de voorruit in het directe gezichtsveld van de bestuurder, zodat hij geconcentreerd kan blijven op het verkeer.

Infotainment en Audi connect

Als topuitrusting biedt Audi het systeem MMI Navigatie plus met MMI touch aan. Dat omvat onder andere een flashgeheugen van 10 GB, een dvd-speler, Audi connect-diensten voor drie jaar, tot vijf gratis kaartupdates voor de navigatie en een 8,3"-display met een resolutie van 1.024 x 480 pixels. Audi MMI Navigatie plus werkt nauw samen met tal van bijstands- en veiligheidssystemen.

De Audi smartphone interface integreert iOS- en Android-smartphones in een specifiek daarvoor ontwikkelde omgeving in de MMI. De Audi phone box koppelt de smartphone aan de voertuigantenne en zorgt zo voor een optimale ontvangstkwaliteit. Bovendien laadt hij de smartphone via inductie draadloos op volgens de Qi-standaard. Het Bang & Olufsen Sound System met nieuwe 3D-klank maakt de ruimtelijke dimensie van hoogte beleefbaar en geeft de bestuurder het gevoel in een concertzaal te zitten. De versterker van het systeem levert een vermogen van 755 watt via 19 luidsprekers. Als Rear Seat Entertainment-systeem dient de Audi tablet, die zowel in als buiten de wagen gebruikt kan worden.

Rijbijstandssystemen

Op het vlak van rijbijstandssystemen is de nieuwe Audi A5 Sportback ruim bedeeld. Een intelligente combinatie van verschillende technologieën verhoogt de veiligheid, het comfort en de efficiëntie. Tegelijk zet Audi een volgende stap in de richting van autonoom rijden.

Een centrale rol daarin is weggelegd voor de adaptieve snelheidsregelaar (ACC) met Stop&Go-functie inclusief fileassistent. Die laatste ontlast de bestuurder in langzaamrijdend verkeer tot 65 km/u door zelfstandig te vertragen, te versnellen en op wegen met duidelijke markering tijdelijk ook de besturing over te nemen. De predictieve efficiëntieassistent, die gps-informatie uit de nabije omgeving van de wagen analyseert, helpt met gerichte tips om brandstof te besparen – een unicum in dit segment.

De uitwijkassistent grijpt in wanneer een hindernis ontweken kan worden om een ongeval te vermijden. Op basis van de gegevens van de camera vooraan, de ACC en de radarsensoren berekent hij in fracties van een seconde het gepaste traject. Andere bijstandssystemen zoals de afdraaihulp, de parkeerhulp, de ondersteuning bij dwarsend verkeer achteraan, de uitstapwaarschuwing, de verkeersbordenherkenning met behulp van een camera, Audi active lane assist en Audi side assist ronden het aanbod af.

Onderstel

Het brede spoor en de in vergelijking lange wielbasis liggen mee aan de basis van het sportief uitgebalanceerde onderstel. De spoorbreedte bedraagt 1.587 mm vooraan en 1.568 mm achteraan. De wielbasis meet 2.824 mm.

Aan de voortrein wordt een doorontwikkelde ophanging met vijf armen per wiel gebruikt, achteraan vervangt een vijfarmige constructie de ophanging met trapeziumarmen van het voorgaande model. De adaptieve dempers zijn optioneel verkrijgbaar en worden mee in het standaard rijdynamiekregelsysteem Audi drive select geïntegreerd. Ze garanderen een dynamische en tegelijk comfortabele rijervaring. De nieuwe elektromechanische stuurinrichting zorgt voor een optimale feedback en stuurprecisie. Als optie is er ook de dynamische stuurinrichting, waarvan de overbrengingsverhouding varieert in functie van de snelheid en de stuurhoek.

Motoren en krachtoverbrenging

De klant heeft voor de nieuwe Audi A5 Sportback de keuze tussen twee TFSI- en drie TDI-motoren, met een vermogen van 140 kW (190 pk) tot 210 kW (286 pk). Vergeleken met het vorige model realiseerde Audi een verbruiksdaling tot 22 % en een vermogenstoename tot 17 %.

Manuele zesversnellingsbak, S tronic-zevenversnellingsbak met dubbele koppeling of achttraps tiptronic – voor iedere motorversie biedt Audi een technologie op maat voor de krachtoverbrenging. Standaard wordt de A5 sportback op de voorwielen aangedreven, als optie is ook de vierwielaandrijving quattro in twee versies verkrijgbaar. Op de 3.0 TDI met 210 kW (286 pk) is ze standaard.

Met zijn V6-turbomotor accelereert de eveneens nieuwe Audi S5 Sportback in 4,7 s van 0 tot 100 km/u en haalt hij een – elektronisch begrensde – topsnelheid van 250 km/u. Hij heeft standaard quattro en de achttraps tiptronic aan boord. Voor het eerst biedt de autobouwer uit Ingolstadt bovendien een bivalente A5 Sportback g-tron aan. Zijn 2.0 TFSI-motor levert 125 kW (170 pk) en werkt zowel op Audi e-gas, aardgas als benzine.

Koetswerk en uitrusting

Het koetswerk van de nieuwe Audi A5 sportback is het lichtste in zijn segment. Dankzij een intelligente materiaalmix is het 15 kg lichter dan bij de voorganger. Zo daalde het totaalgewicht van de nieuwe generatie met maximaal 85 kg tot slechts 1.470 kg excl. bestuurder.

De standaarduitrusting van het nieuwe model werd nog verder opgewaardeerd en met talrijke functies uitgebreid. Het nieuwe 'lines'-concept met verschillende uitrustingspacks creëert nog meer mogelijkheden voor de configuratie van een voertuig op maat.

De nieuwe Audi A5 en S5 Sportback staan vanaf begin 2017 in de Belgische showrooms. Beide modellen zullen vanaf oktober 2016 bestelbaar zijn.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg