De Audi AI Traffic Jam Pilot in de nieuwe Audi A8

De Audi AI Traffic Jam Pilot in de nieuwe Audi A8

Met de Audi AI Traffic Jam Pilot lanceert het merk met de vier ringen als eerste een systeem dat autonoom rijden mogelijk maakt op SAE 3-niveau. De auto kan het rijden in een file of in traag snelwegverkeer overnemen bij snelheden tot 60 km/u. Met Traffic Jam Pilot ingeschakeld hoeven bestuurders niet lang continu het voertuig en de weg in het oog te houden. Ze hoeven enkel nog alert te blijven en in staat om het rijden over te nemen wanneer het systeem hen daartoe oproept.

De bestuurder activeert de Traffic Jam Pilot met de AI-knop op de middenconsole. Op snelwegen en meervaksbanen met een fysieke afscheiding tussen de twee rijrichtingen neemt het systeem het rijden in aansluitend verkeer over indien de auto niet sneller dan 60 km/u rijdt. De Traffic Jam Pilot kan binnen zijn rijstrook vanuit stilstand vertrekken, accelereren, sturen en remmen. Het systeem kan ook complexere situaties aan, zoals voertuigen die kort voor de auto invoegen. De controlesignalen die het systeem nodig heeft om in welbepaalde omstandigheden autonoom te rijden, worden aangestuurd vanuit het centrale rijbijstandssysteem (zFAS) en vanuit een redundante datafusie in de radarregeleenheid.

Indien de Traffic Jam Pilot geactiveerd is kunnen bestuurders hun voet van het gaspedaal en hun handen van het stuur halen. Bestuurders hoeven enkel nog alert te blijven en in staat om het rijden over te nemen wanneer het systeem hen daartoe oproept. Zo hoeven niet langer continu de auto in het oog te houden en kunnen, in functie van de wettelijke regels van het respectievelijke land waar ze rijden, hun aandacht verleggen naar een andere activiteit die door het infotainmentsysteem aan boord wordt ondersteund. De Audi virtual cockpit toont een gestileerd beeld van het achteraanzicht van de auto, inclusief wazige wegmarkeringen die symbool staan voor de beweging en de omgeving van de nieuwe A8. Indien de Traffic Jam Pilot geactiveerd is, checkt een camera of de bestuurder klaar is om het stuur over te nemen wanneer dat nodig is. Het analyseert de positie en de beweging van het hoofd en de ogen om zo geanonimiseerde gegevens te kunnen genereren. Indien de ogen van de bestuurder voor een langere tijd gesloten blijven bijvoorbeeld, zal het systeem de bestuurder oproepen om het rijden over te nemen. Die oproep om het rijden over te nemen gebeurt in verschillende stadia. Bij snelheden boven 60 km/u of wanneer de verkeersdrukte begint op te lossen, informeert de Traffic Jam Pilot de bestuurder dat hij het rijden terug moet overnemen. Indien de bestuurder deze oproep en de daaropvolgende waarschuwingen negeert, wordt de A8 tot stilstand gebracht in zijn rijstrook.

De introductie van de Audi AI Traffic Jam Pilot vereist zowel duidelijkheid over de wettelijke parameters die in ieder land gelden als een specifieke aanpassing van het systeem en de mogelijkheid om dit te testen.  Bovendien moet er rekening worden gehouden met de homologatieprocedures over heel de wereld en de bijhorende deadlines. Om al deze redenen zal Audi de serieproductie van de Traffic Jam Pilot in de nieuwe A8 stapsgewijs opvoeren in functie van de wettelijke situatie van het respectievelijke land.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
David Kervyn PR Coordinator Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
David Kervyn PR Coordinator Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg