Audi leverde in 2023 ongeveer 1,9 miljoen auto's af en begint een ambitieus jaar vanuit een sterke positie

Audi leverde in 2023 ongeveer 1,9 miljoen auto's af en begint een ambitieus jaar vanuit een sterke positie

  • Sterke verkoopprestaties in Europa, de VS en China
  • Ongeveer 178.000 volledig elektrische auto's geleverd
  • Audi CEO Gernot Döllner: "Robuuste uitgangspositie voor een ambitieus jaar in 2024"

Ingolstadt, 19 januari 2024 - Audi heeft in 2023 ongeveer 1,9 miljoen auto's afgeleverd. Leveringen van meer dan 178.000 volledig elektrische auto's resulteerde in een stijging van 51 procent ten opzichte van 2022. De grote vraag dient als een stevige basis voor een ambitieus jaar van transformatie met een duidelijke focus op elektromobiliteit: Een volgende belangrijke stap zal de wereldpremière van de Audi Q6 e-tron zijn aan het einde van het eerste kwartaal van 2024.

"Audi is een sterk merk met een duidelijke focus op een elektrische toekomst," zegt Audi CEO Gernot Döllner. "De grote vraag naar onze modellen dient als een robuust uitgangspunt voor het nieuwe jaar. Tegelijkertijd erkennen we dat 2024 een ambitieus jaar wordt door de toegenomen concurrentie en wereldwijde economische onzekerheden. Daarom is het des te belangrijk om een duidelijk plan te volgen dat deze uitdagingen aanpakt en zich richt op de winstgevendheid van onze auto's. In 2024 en 2025 zullen we ook ons portfolio versterken en verjongen met tal van nieuwe modellen. De focus ligt op onze baanbrekende elektrische auto's. We geven het merk ook een stevige positionering voor de komende jaren met een volledig nieuwe generatie modellen met verbrandingsmotor en plug-in hybrides.”

In 2023 verhoogde Audi de leveringen in alle wereldregio's en vertoonde het een hogere groei dan de totale markt. Vooral de sterke groei van de vraag naar volledig elektrische modellen bevestigt de consistente elektrificatiestrategie van het bedrijf.

Goede verkoopprestaties in Europa, de VS en China

"We konden de leveringen in 2023 met meer dan 17 procent verhogen", zegt Hildegard Wortmann, lid van de Raad van Bestuur voor Verkoop en Marketing bij Audi. "Dit was mogelijk gemaakt dankzij de inspanningen van ons internationale team en onze dealerpartners wereldwijd - bedankt voor jullie indrukwekkende prestaties!
​We zagen een sterke groei, vooral in onze kernmarkten Europa, de VS en China, terwijl we vaart blijven maken met elektrificatie. We brengen onze strategie naar de weg en laten steeds meer klanten in staat om het zelf te ervaren."

De vraag naar elektrische modellen is groot: in 2023 leverde Audi meer dan 178.000 volledig elektrische Audi's aan klanten (+51 procent).

Er was vooral veel vraag naar de Audi Q4 e-tron (+112 procent), en Audi is vastberaden deze transformatie in 2024 verder te zetten. De wereldpremière van de Audi Q6 e-tron aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar markeert ook het debuut van het nieuwe Premium Platform Electric (PPE).

Mede dankzij de verbeterde aanbodsituatie in productie, kon Audi vorig jaar beter voldoen aan de toegenomen vraag naar modellen uit het hele portfolio.

Naast de volledig elektrische modellen van het merk, waren de Audi Q5 (332.000 eenheden), Audi A6 (267.000 eenheden) en Audi A4 (237.000 eenheden) bijzonder populair.

Audi Sport leverde wereldwijd ongeveer 48.000 high-performance auto's, een stijging van vijf procent ten opzichte van vorig jaar.

In Europa werden ongeveer 748.000 auto's (+20 procent) afgeleverd ondanks de uitdagende marktomstandigheden. Volledig elektrische modellen kenden de sterkste groei (+30 procent), met de Audi Q4 e-tron* voorop (+68 procent).

Audi breidde zijn sterke positie in Duitsland uit, met een stijging van de leveringen op de thuismarkt van het merk met meer dan 17 procent tot meer dan 252.000 auto's. De leveringen van volledig elektrische modellen steeg met ongeveer 13 procent tot 32.000 eenheden.

In België kende Audi een absoluut recordjaar dankzij een stijging van maar liefst 34,8 procent tot meer dan 35.000 leveringen. Hiermee eindigt Audi op de 3e plaats in de totale inschrijvingsmarkt in België met een marktaandeel van maar liefst 7,43%, het beste resultaat ooit voor Audi. Het populairste Audi model in België is de Audi A3, gevolgd door de Audi Q3 en de volledig elektrische Audi Q4 e-tron. De levering van volledig elektrische modellen steeg met 67,1% tot 7.600 eenheden.

Audi ziet de VS als een toekomst- en groeimarkt met een groot potentieel. Dit wordt bevestigd door de cijfers voor 2023. Met ongeveer 229.000 leveringen (+22 procent) was het afgelopen jaar het beste verkoopjaar van het merk tot nu toe. De vraag was vooral groot naar volledig elektrische modellen, met leveringen die met ongeveer 55 procent stegen tot 25.000.

Audi meldde ook meer leveringen in de belangrijke markt China: het bedrijf leverde in totaal meer dan 729.000 auto's aan klanten op het vasteland van China en Hongkong, een stijging van meer dan 13 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Op alle andere markten wereldwijd leverde Audi in 2023 ongeveer 190.000 auto's (+19 procent). Van deze markten waren Argentinië (+109 procent), India (+90 procent), Mexico (+32 procent) en Australië (+29 procent) belangrijke afnemers.

Story image

Informatie: De financiële cijfers voor het boekjaar 2023 zullen worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse persconferentie op dinsdag 19 maart 2024.

Olivier Van Hoorebeke PR Manager Audi Belgium, D'Ieteren Automotive

 

Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten.

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.  Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.audi.be.

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg