Audi en Ericsson testen 5G-technologie in de automobielproductie
Maandag 6 augustus 2018 — De premium autobouwer Audi en de innoverende voortrekker inzake 5G, Ericsson, testen voor het eerst de nieuwe gsm- en netwerktechnologie 5G in de automobielproductie. Dat hebben de beiden bedrijven in de hoofdzetel van Audi in Ingolstadt bevestigd met de ondertekening van een gemeenschappelijk intentieverklaring (memorandum of understanding). De focus van het project draait rond het Industrial Internet of Things (IIoT). Het doel van de samenwerking is het potentieel te onderzoeken van 5G als toekomstgerichte communicatietechnologie en te kijken in welke mate het kan voldoen aan de hoge eisen die bij de automobielproductie worden gesteld. Over de komende maanden zal een team van experten van Audi en Ericsson in een technisch centrum binnen het Audi Production Lab in Gaimersheim bij Ingolstadt een testgebied afbakenen voor de 5G-technologie.
5G staat voor de volgende generatie mobiele communicatie die de mogelijkheden van het huidige netwerk uitbreidt om in te spelen op de toekomstige verwachtingen van consumenten en industriële gebruikers. De technologie brengt talrijke voordelen met zich mee: voor het autonoom rijden, voor intelligente mobiliteitsoplossingen, maar ook voor de Industrie 4.0 en voor een efficiënte connectiviteit tussen individuele machines in de draadloze productie van de toekomst.
Deze nieuwe technologie biedt heel wat netwerkkenmerken die essentieel zijn voor een moderne manier van produceren waarbij flexibiliteit en complexiteit steeds belangrijker worden. 5G maakt bijvoorbeeld een groter datadebiet en een ruimere netwerkcapaciteit mogelijk en stelt een grote mate van beveiligde beschikbaarheid in het vooruitzicht. Bovendien zorgt een lagere latentie voor kortere reactietijden tussen de verschillende installaties binnen een fabricagesysteem.
Binnen hun testbereik zullen de beide partners een bijzonder latentiegevoelig gebruik centraal stellen in het testwerk. Concreet zal het team de draadloze interactie onderzoeken tussen een industriële robot en het gebruik van verlijmingstechnieken. Vandaag de dag zijn verlijmingstechnieken immers heel courant binnen de automobielproductie.
Het Proof-of-Concept-netwerk (PoC) van Ericsson dat hiervoor gebruikt wordt, is helemaal toegespitst op de integratie van technologieën die alternatief of complementair zijn aan de reeds gebruikte technologieën. Denk maar aan het gebruik van wifi, respectievelijk WLAN (Wireless Lan) maar ook aan verbindingen via kabel (Ethernet) tussen productiecomponenten.