In primeur: de nieuwe Audi Q2

In primeur: de nieuwe Audi Q2

Compacte SUV met expressief, emotioneel design en hoge functionaliteit

  • Infotainment- en bijstandssytemen uit de hogere klasse
  • Motoren van 85 kW (116 pk) tot 140 kW (190 pk) en vierwielaandrijving
Audi onthult op het autosalon van Genève de nieuwe Audi Q2. Deze compacte stedelijke SUV voor dagelijks gebruik en vrije tijd verenigt een progressief design met hoge functionaliteit. Met zijn connectiviteit, infotainment en bijstandssystemen staat hij op het niveau van de hogere klasse. 

“We hebben voor de Audi Q2 een uitdrukkelijk geometrische vormtaal met specifieke designkenmerken ontwikkeld. Zo onderscheidt hij zich met een apart karakter binnen onze Q-familie”, verklaart Audi-designdirecteur Marc Lichte.

Robuuste look

Het resultaat is een gespierde SUV met veel hoeken en kanten. Aan de voorzijde zorgen het hoog gepositioneerde Singleframe-radiatorrooster in achthoekig design en de grote luchtinlaten voor een krachtige uitstraling. Bijzonder opvallend is het vlak aflopende dak, dat uitmondt in C-stijlen met een ‘blade’ in contrastkleur. Dat contrast zet de sportiviteit van de Audi Q2 extra in de verf. Aan de achterzijde vormen een lange dakrandspoiler en een diffusor met visueel uitgewerkte bodembescherming voor een dynamische afsluiter. In zijaanzicht vallen in het bijzonder de hoge schouderlijn en de negatieve welving van de flanken ter hoogte van de deuren op. Die laatste beklemtonen de wielkasten en zo ook het quattro-karakter van de compacte SUV, met een hoogte van 1,51 m en een breedte van 1,79 m. De lengte van 4,19 m en wielbasis van 2,60 m resulteren in korte overhangen.

Technologieën uit de hogere klasse

Behalve de optionele Audi virtual cockpit en het head-up display stammen ook de rijbijstandssystemen voor de Audi Q2 uit de hogere klasse – zoals het standaard aanwezige Audi pre sense city. Dat systeem herkent kritische situaties met andere voertuigen of overstekende voetgangers voor het voertuig en remt in dat geval de wagen met volle kracht af – bij lage snelheden zelfs tot stilstand. Het aanbod omvat verder ook de adaptive cruise control met Stop&Go-functie, de fileassistent, de rijstrookwisselassistent Audi side assist, het koerscorrectiesysteem Audi active lane assist, de verkeersbordenherkenning en de parkeerassistent met uitparkeerhulp.

Sterk geconnecteerd

De Q2 beschikt standaard over een MMI-scherm, dat hoog in het instrumentenbord gepositioneerd is. Het infotainmentsysteem kan via een draai-/drukschakelaar en twee toetsen op de middentunnel bediend worden. Het systeem MMI Navigatie plus met MMI touch beschikt bovendien over een touchpad op het centrale bedieningselement.  Daarenboven staat het systeem garant voor comfortabel gebruiksgemak, dankzij de natuurlijke spraakbediening en de geïntegreerde MMI-zoekfunctie. Een geïntegreerde WLAN-hotspot maakt surfen en streamen met mobiele toestellen mogelijk.

Verder kan de gebruiker via MMI touch ook de onlinediensten van Audi connect opvragen. Het daarvoor vereiste dataforfait is dankzij de vast in de auto ingebouwde SIM-kaart (embedded SIM) inbegrepen en laat ook roaming in de meeste Europese landen toe. De koppeling van iOS- en Android-smartphones verloopt via de Audi smartphone interface. De gratis app Audi MMI connect maakt Online Media Streaming en de synchronisatie van de agenda tussen smartphone en MMI mogelijk. Voor toestellen met iOS-besturingssysteem beschikt de app bovendien over de functie ‘myAudi Bestemmingen’. Daarmee kunnen de gegevens van een gewenste bestemming van een willekeurige app naar de MMI Navigatie plus gestuurd worden, die  aansluitend de routegeleiding start.

Simpelweg functioneel

Met zijn hoge instap, goede zichtbaarheid rondom en ruime koffer (405 tot 1.050 l) beantwoordt de Q2 aan de essentiële criteria van een SUV. Toch zit de bestuurder ten opzichte van het stuur sportief laag, net zoals in een Audi-berline. Naar wens zijn praktische oplossingen zoals een elektrisch bediende kofferklep of een in drie delen neerklapbare achterbank inclusief doorlaadopening verkrijgbaar.

Verregaande personalisering

De Audi Q2 laat zich – zowel binnen als buiten – op de persoonlijke voorkeuren van zijn bestuurder afstemmen. Tal van uitrustingspacks en koetswerkkleuren, maar ook expressieve kleuren voor de sierlijsten en zetelbekledingen maken een verregaande personalisering mogelijk. Het optionele ledlichtpakket met verlichte decoratieve elementen creëert een bijzonder aangename sfeer in het interieur.

Aandrijving en onderstel

Bij de lancering biedt de Q2 de keuze tussen zes motoren. Naast een 1,0-liter-driecilinder-TFSI omvat het aanbod twee viercilinderbenzinemotoren met 1,4 en 2,0 liter cilinderinhoud. Verder zijn er drie viercilinderdiesels met 1,6 en 2,0 liter cilinderinhoud beschikbaar. De vermogenwaaier reikt van 85 kW (116 pk) tot 140 kW (190 pk). Als alternatief voor de manuele zesversnellingsbak biedt Audi voor alle motorversies de S tronic-zevenversnellingsbak met dubbele koppeling aan. De top-TDI en de 2.0 TFSI maken gebruik van een nieuw ontwikkelde versnellingsbak met dubbele koppeling, met een nieuw type olievoorziening en minder wrijving. Beide motoren zijn bovendien standaard aan de permanente vierwielaandrijving quattro gekoppeld. De voorwielaangedreven versies hebben een semionafhankelijke achterwielophanging, de quattro-versies gebruiken een constructie met vier onafhankelijke armen per wiel. De progressieve stuurinrichting is voor alle versies standaard. Daarbij varieert de overbrengingsverhouding afhankelijk van de stuurhoek; bij grote stuurbewegingen reageert het stuur bijvoorbeeld directer. Ook adaptieve demperregeling behoort tot de mogelijkheden, net als het systeem Audi drive select, waarmee de bestuurder het rijgedrag van de Q2 volgens zijn persoonlijke voorkeuren kan instellen.

Commercialisering

In de herfst van 2016 verschijnt de Audi Q2 op de markt. De compacte SUV zal te bestellen zijn vanaf het midden van dit jaar.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg