De Audi RS Q3 performance: vermogen in zijn puurste vorm

De Audi RS Q3 performance: vermogen in zijn puurste vorm

Nieuw topmodel met meer vermogen en exclusieve uitrusting

  • Bekroonde vijfcilinder met 270 kW (367 pk)
  • Audi RS Q3 performance in de loop van februari in België bestelbaar
Audi lanceert een nieuw topmodel in het segment van bijzonder krachtige compacte SUV's: de Audi RS Q3 performance overtuigt met een vermogen van 270 kW (367 pk) en 465 Nm koppel. Met zoveel power onder de motorkap sprint het nieuwe topmodel van de reeks in nauwelijks 4,4 s van 0 tot 100 km/u. Zijn maximumsnelheid bedraagt standaard 270 km/u.

Met de nieuwe RS performance-modellen zet het premiummerk zijn sportieve imago nog meer kracht bij. De toevoeging 'performance' in de modelbenaming staat zowel voor een duidelijk toegenomen vermogen als voor een exclusieve uitrusting die zich duidelijk onderscheidt van de rest van het gamma. Dat geldt ook voor de nieuwe RS Q3 performance, waarvan het kloppende hart de legendarische vijfcilindermotor van Audi is. Een internationale jury van journalisten bekroonde de 2.5 TFSI sinds 2010 al zes keer op rij tot 'International Engine of the Year' in zijn klasse. Met zijn acceleratiepotentieel, zijn souplesse en zijn ongeëvenaarde sound staat hij garant voor pure sensaties.

Audi maakte de 2.5 TFSI-motor voor het performance-model nog krachtiger dan in de 'gewone' Audi RS Q3. Dankzij het hogere koelvermogen van de nieuwe primaire waterkoeler en een geoptimaliseerde brandstofpomp nam het vermogen van de vijfcilinderturbo in de RS Q3 performance met 20 kW (27 pk) toe tot 270 kW (367 pk). De krachtigere 2.5 TFSI-motor verleent de RS Q3 performance standaard een topsnelheid van 270 km/u. Van 1.625 tot 5.550 t/min. levert hij 465 Nm, de sprint van 0 tot 100 km/u vergt amper 4,4 s. Het gemiddelde benzineverbruik (NEDC-meting) bedraagt ondanks het toegenomen vermogen 8,6 l/100 km (203 g CO2/km). Daartoe dragen ook het recuperatiesysteem en stop-startsysteem in belangrijke mate bij.

De motor weegt 180 kg en is met een lengte van 49 cm bijzonder kort. De krukas is gegoten uit vermiculair grafiet, een extreem stevig en tegelijk licht materiaal. Gerichte versterkingen maken een nog hogere belasting van het motorblok mogelijk. Tot de specifieke verbeteringen van de 2.5 TFSI in de RS Q3 performance behoren technische details zoals een nieuw ontwikkelde primaire waterkoeler en een geoptimaliseerde brandstofpomp.

Een klein team van speciaal opgeleide medewerkers monteert de 2.5 TFSI met de hand in de Hongaarse Audi-fabriek in Györ.

Ook de standaard S tronic-zevenversnellingsbak is consequent afgestemd op maximale sportiviteit. De bestuurder kan de bijzonder snel schakelende versnellingsbak met dubbele koppeling automatisch laten werken of zelf manueel van versnelling wisselen, via het RS-multifunctiestuur met schakelpeddels. In de dynamic-modus van het rijdynamiekregelsysteem Audi drive select wordt bij het schakelen bovendien telkens een stoot tussengas gegeven.

Via de permanente vierwielaandrijving quattro met elektrohydraulisch bediende lamellenkoppeling wordt de kracht van de motor betrouwbaar op de weg overgebracht. De aandrijfkracht wordt daarbij volautomatisch tussen de voor- en achterwielen verdeelt, en dankzij de koppeling met de elektronische stabiliteitscontrole ESC bovendien ook per wiel afzonderlijk. De uitschakelbare rijdynamiekregeling biedt bovendien een nieuw afgestelde sportmodus.

Het straffe RS-sportonderstel van de RS Q3 performance zet de dynamiek van de krachtige aandrijving perfect om. Vergeleken met de Audi Q3 werd de ophanging van het koetswerk met 20 mm verlaagd. Als optie biedt Audi het RS plus-sportonderstel met demperregeling aan. De karakteristiek daarvan kan via Audi drive select in de modi 'comfort', 'auto' en 'dynamic' worden afgesteld.

De unieke uitstraling van de ultrasportieve modellen van Audi wordt beklemtoond door hun exterieurdesign met RS-specifieke details. Daartoe behoren onder meer de sportief gelijnde bumpers met riante luchtinlaten vooraan en een sterk geprofileerde diffusor achteraan, alsook de honingraatroosters in glanzend zwart.

Het exterieur van de RS Q3 performance onderscheidt zich daarenboven door aanbouwelementen – zoals de omlijsting van de luchtinlaat en het daarin geïntegreerde quattro-opschrift – in matte titaniumlook, die enkel beschikbaar zijn voor het nieuwe topmodel. Eveneens in matte titaniumlook afgewerkt zijn het Singleframe, de zijdelingse flaps in de luchtinlaten, de sierlijsten aan de zijruiten, de buitenspiegelbehuizingen, de dakrailing, de bovenkant van de diffusor en de vinnen van de dakrandspoiler. Voorts biedt Audi de nieuwe koetswerkkleur 'Ascari blue metallic' aan, nog een element dat is voorbehouden voor de nieuwe RS performance-modellen.

Een ander highlight zijn de RS-specifieke 20-duimsvelgen met vijf dubbele spaken in V-design. Exclusief voor de RS performance-modellen zijn deze ook verkrijgbaar in matte titaniumlook, passend bij de afwerking van de standaard aanbouwelementen. De remzadels met RS-opschrift zijn bij de RS Q3 performance standaard rood gelakt. Naar wens biedt Audi ze zonder meerprijs ook in zwart aan.

De dynamische lijn van het koetswerkdesign loopt door in het interieur. De ronde instrumenten hebben grijze wijzerplaten, een witte schaalverdeling en rode wijzers. De sportzetels kunnen naar wens en zonder meerprijs via het RS performance-designpack worden uitgevoerd in zwart en blauw. Andere elementen, zoals het met leder beklede RS-sportstuur, de schakelpookmof, de centrale armsteun en de voetmatjes, zijn met een blauwe contrastnaad afgewerkt. Deze interieurcombinatie wordt aangevuld met decoratieve elementen in een hoogwaardig en exclusief carbonmateriaal waar een blauwe draad doorheen geweven is.

De Audi RS Q3 performance viert zijn wereldpremière op het autosalon van Genève in maart van dit jaar. De basisprijs zal 63.774 euro incl. btw bedragen.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg