BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep met Audi en Porsche plannen een joint venture voor supersnel laden op hoog vermogen langs de belangrijkste snelwegen in Europa

Joint venture voor de ontwikkeling van een snellaadnetwerk voor zuiver elektrische voertuigen om grote afstanden te kunnen afleggen in Europa

  • Vermogensniveaus tot 350 kW zorgen voor aanzienlijk kortere oplaadtijden in vergelijking met beschikbare systemen
  • Bouw van ongeveer 400 supersnelle oplaadstations gepland in Europa
  • Netwerk gebaseerd op de CSS-norm (Combined Charging System), met een connector die volledig compatibel is met de meeste huidige en toekomstige zuiver elektrische voertuigen
  • Unieke samenwerking tussen autoconstructeurs om een merkonafhankelijk netwerk voor oplaadinfrastructuur uit te bouwen
BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep met Audi en Porsche hebben een memorandum van overeenstemming getekend om het krachtigste oplaadnetwerk in Europa te creëren. Doelstelling is om een aanzienlijk aantal stations te bouwen en er zo voor te zorgen dat zuiver elektrische voertuigen ook lange afstanden kunnen afleggen. Dat zal een belangrijke stap zijn in de evolutie van de elektrische auto naar de massamarkt.

Het geplande supersnelle oplaadnetwerk met vermogens tot 350 kW zal aanzienlijk sneller zijn dan de krachtigste oplaadsystemen die momenteel in gebruik zijn. De start is voorzien in 2017, met een initieel geplande doelstelling van ongeveer 400 sites in Europa. Tegen 2020 zouden de klanten toegang moeten hebben tot duizenden laadpunten met hoog vermogen. Het doel is om lange afstanden mogelijk te maken dankzij publieke oplaadstations langs de belangrijkste snelwegen en verkeersassen, wat voor de meeste bestuurders van zuiver elektrische voertuigen vandaag nog niet haalbaar is. Men verwacht dat het opladen op termijn even comfortabel wordt als tanken aan een klassiek tankstation.

Het netwerk zal gebaseerd zijn op de uniforme CCS-technologie (Combined Charging System). De geplande oplaadinfrastructuur breidt de bestaande technische norm voor wisselstroom- en gelijkstroomladen voor elektrische voertuigen uit naar een hoger vermogensniveau voor gelijkstroomladen, met tot 350 kW. Zuiver elektrische voertuigen die ontwikkeld zijn om dat volledige vermogen van de oplaadstations te ontvangen, kunnen merkonafhankelijk opladen in een fractie van de tijd die vandaag nodig is. Het netwerk is bedoeld om alle met CCS-technologie uitgeruste voertuigen te bedienen en zo de drempel voor elektrische voertuigen in Europa te verlagen.

AUDI AG

“Wij zijn van plan om een netwerk te creëren dat onze klanten de mogelijkheid biedt op lange trajecten de accu op te laden tijdens een koffiestop”, zegt Rupert Stadler, voorzitter van de raad van bestuur van AUDI AG. “Betrouwbare snellaaddiensten zijn een cruciale factor voor bestuurders om te kiezen voor een elektrisch voertuig. Met deze samenwerking willen wij een grotere markt creëren voor e-mobiliteit en de evolutie naar emissievrij rijden versnellen.”

De autoconstructeurs zijn van plan om aanzienlijke investeringen te doen om dit netwerk te creëren, wat het geloof van elk bedrijf in de toekomst van de elektromobiliteit onderstreept. Terwijl de stichtende partners – BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep – binnen de joint venture een gelijkwaardig statuut zullen hebben, zullen ook andere autoconstructeurs aangemoedigd worden om deel te nemen aan het netwerk en zo bij te dragen tot de ontwikkeling van comfortabele oplaadoplossingen voor klanten met een zuiver elektrisch voertuig. De joint venture staat ook open voor samenwerkingsverbanden met regionale partners.

De vorming van de joint venture is onderworpen aan de uitvoering van definitieve overeenkomsten en de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in verschillende rechtsgebieden.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg