BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep met Audi en Porsche plannen een joint venture voor supersnel laden op hoog vermogen langs de belangrijkste snelwegen in Europa

Joint venture voor de ontwikkeling van een snellaadnetwerk voor zuiver elektrische voertuigen om grote afstanden te kunnen afleggen in Europa

  • Vermogensniveaus tot 350 kW zorgen voor aanzienlijk kortere oplaadtijden in vergelijking met beschikbare systemen
  • Bouw van ongeveer 400 supersnelle oplaadstations gepland in Europa
  • Netwerk gebaseerd op de CSS-norm (Combined Charging System), met een connector die volledig compatibel is met de meeste huidige en toekomstige zuiver elektrische voertuigen
  • Unieke samenwerking tussen autoconstructeurs om een merkonafhankelijk netwerk voor oplaadinfrastructuur uit te bouwen
BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep met Audi en Porsche hebben een memorandum van overeenstemming getekend om het krachtigste oplaadnetwerk in Europa te creëren. Doelstelling is om een aanzienlijk aantal stations te bouwen en er zo voor te zorgen dat zuiver elektrische voertuigen ook lange afstanden kunnen afleggen. Dat zal een belangrijke stap zijn in de evolutie van de elektrische auto naar de massamarkt.

Het geplande supersnelle oplaadnetwerk met vermogens tot 350 kW zal aanzienlijk sneller zijn dan de krachtigste oplaadsystemen die momenteel in gebruik zijn. De start is voorzien in 2017, met een initieel geplande doelstelling van ongeveer 400 sites in Europa. Tegen 2020 zouden de klanten toegang moeten hebben tot duizenden laadpunten met hoog vermogen. Het doel is om lange afstanden mogelijk te maken dankzij publieke oplaadstations langs de belangrijkste snelwegen en verkeersassen, wat voor de meeste bestuurders van zuiver elektrische voertuigen vandaag nog niet haalbaar is. Men verwacht dat het opladen op termijn even comfortabel wordt als tanken aan een klassiek tankstation.

Het netwerk zal gebaseerd zijn op de uniforme CCS-technologie (Combined Charging System). De geplande oplaadinfrastructuur breidt de bestaande technische norm voor wisselstroom- en gelijkstroomladen voor elektrische voertuigen uit naar een hoger vermogensniveau voor gelijkstroomladen, met tot 350 kW. Zuiver elektrische voertuigen die ontwikkeld zijn om dat volledige vermogen van de oplaadstations te ontvangen, kunnen merkonafhankelijk opladen in een fractie van de tijd die vandaag nodig is. Het netwerk is bedoeld om alle met CCS-technologie uitgeruste voertuigen te bedienen en zo de drempel voor elektrische voertuigen in Europa te verlagen.

AUDI AG

“Wij zijn van plan om een netwerk te creëren dat onze klanten de mogelijkheid biedt op lange trajecten de accu op te laden tijdens een koffiestop”, zegt Rupert Stadler, voorzitter van de raad van bestuur van AUDI AG. “Betrouwbare snellaaddiensten zijn een cruciale factor voor bestuurders om te kiezen voor een elektrisch voertuig. Met deze samenwerking willen wij een grotere markt creëren voor e-mobiliteit en de evolutie naar emissievrij rijden versnellen.”

De autoconstructeurs zijn van plan om aanzienlijke investeringen te doen om dit netwerk te creëren, wat het geloof van elk bedrijf in de toekomst van de elektromobiliteit onderstreept. Terwijl de stichtende partners – BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep – binnen de joint venture een gelijkwaardig statuut zullen hebben, zullen ook andere autoconstructeurs aangemoedigd worden om deel te nemen aan het netwerk en zo bij te dragen tot de ontwikkeling van comfortabele oplaadoplossingen voor klanten met een zuiver elektrisch voertuig. De joint venture staat ook open voor samenwerkingsverbanden met regionale partners.

De vorming van de joint venture is onderworpen aan de uitvoering van definitieve overeenkomsten en de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in verschillende rechtsgebieden.

Contacteer ons
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx PR Officer Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met op het einde van 2017 een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,3 miljard EUR en 85,9 miljoen EUR in het boekjaar 2017.
  • Belron (voor 54,85% eigendom) maakt het verschil door de problemen van mensen echt zorgzaam op te lossen. De onderneming is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing met meer dan 10 hoofdmerken, waaronder Carglass®, Safelite® AutoGlass en Autoglass®. Daarnaast beheert het bedrijf voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. Belron breidt tevens zijn diensten uit met een focus op de oplossing van problemen die mensen ervaren als ze bijstand nodig hebben bij herstellingen aan hun voertuigen en woningen. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,5 miljard EUR en 189,8 miljoen EUR in 2017.  
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 155 miljoen EUR en 25 miljoen EUR in 2017. 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg