Audi wint de innovatieprijs “FuturAuto 2016”

Op het Autosalon van Brussel werd voor de 14de keer op rij de innovatieprijs “FuturAuto” uitgereikt door de Unie van Journalisten van de Belgische Automobiel (UJBA).

Met de prijs wordt een technologische vernieuwing bekroond op het gebied van veiligheid, milieu, comfort, techniek, economie, industrie, verkeer… Kortom, alle domeinen die van ver of van dichtbij met de wereld van de automobiel te maken hebben. Zo’n 31 journalisten brachten hun stem uit op een selectie van 5 kandidaat-projecten.

Dit jaar gaat de prijs naar Audi voor zijn eROT-systeem ('elektromechanische Rotationsdämpfer' in het Duits) waarbij een elektromechanische rotatiedemper de huidige hydraulische demper vervangt en het onderstel energie recupereert. 

Het eROT-systeem werkt met een sterke hefboomarm die de krachten absorbeert die bij een sportieve rijstijl en op oneffenheden op de wieldrager inwerken. Via een transmissie draagt hij die krachten over naar een elektromotor, die ze in stroom omzet. Het recuperatievermogen bedraagt gemiddeld 150 watt - van 3 watt op een vlak geasfalteerde snelweg tot 613 watt op een secundaire weg in slechte staat. In reële rijomstandigheden levert dat een vermindering van de CO2-uitstoot met 3 g/km op.

Het eROT-systeem reageert snel en met een minimale inertie. Het dient enerzijds voor de recuperatie van energie en werkt anderzijds als actief regelbare schokdemping. Bovendien maakt het komaf met de wederzijdse afhankelijkheid van de compressie- en terugslagfase, die een beperking vormt voor de werking van de huidige hydraulische dempers. Dankzij het eROT-systeem kan Audi de vering in de compressiefase comfortabel zacht afregelen, zonder toegevingen te doen bij de gewenste demping in de terugslagfase. Nog een voordeel is de horizontale inbouwpositie van het systeem: de afwezigheid van rechtopstaande dempers creëert nieuwe mogelijkheden op constructief vlak.

Het project bevindt zich nog in een prototypestadium, maar Audi zet de elektrificatie van zijn voertuigen consequent voort. Het systeem zal op grote schaal zijn intrede doen in het gamma van het merk. Over tien jaar zal Audi alle nieuwe modellen (met uitzondering van het e-tron-gamma) met deze technologie aanbieden.

Contacteer ons
Sofie Luyckx Audi PR Officer, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx Audi PR Officer, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
  • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg