Audi toont laserkoplampen van de nieuwe R8

- Hightech koplampen voor Audi’s sportwagen met middenmotor

Donderdag 19 februari 2015 — A15/05N

Audi toont laserkoplampen van de nieuwe R8

- Hightech koplampen voor Audi’s sportwagen met middenmotor

- Lasergrootlicht met hoge lichtopbrengst en ver bereik

Audi heeft de koplampen van de nieuwe R8 onthuld en daarmee de eerste technische highlights van de supersportwagen getoond. De nieuwe Audi R8 maakt gebruik van ledkoplampen, die optioneel met een lasermodule voor het grootlicht kunnen worden uitgerust.

De nieuwe Audi R8 zal nieuwe normen bepalen in het segment van de supersportwagens, ook op het vlak van verlichting. Optioneel kan hij worden uitgerust met lasertechnologie voor het grootlicht, een van de jongste ontwikkelingen van Audi. Het laserlicht genereert met bijzondere performante laserdiodes ondanks compacte afmetingen een zeer krachtige lichtbundel. Zo heeft het lasergrootlicht een bijna dubbel zo ver bereik als ledgrootlicht.

Iedere schijnwerper is voorzien van een lasermodule, die telkens uit vier laserdiodes met hoog vermogen bestaat. Deze module bundelt de vier intens blauwe laserstralen, waarna een fosforomvormer het blauwe licht in puur wit licht omvormt. Een van de kenmerken van het laserlicht is het blauwige lichtschijnsel. Standaard beschikt de nieuwe Audi R8 over ledkoplampen, die met 37 leds per schijnwerper alle lichtfuncties verzorgen.

De lasertechnologie voor het grootlicht debuteerde in de zomer van 2014 in de Audi R8 LMX, de speciale uitvoering van de vorige R8-modelreeks. Net ervoor had ze zich in de racewagen Audi R18 e-tron quattro al bewezen tijdens de 24 Uren van Le Mans. Het lasergrootlicht is de jongste serietechnologie in een lange reeks lichtinnovaties van het merk. In 2004 bracht Audi de ledtechnologie voor het eerst op de markt in de autosector, met de dagrijlichten van de A8 L W12. Lichttechnologieën zoals de leddagrijlichten, de Matrix-ledkoplampen en het lasergrootlicht illustreren op voorbeeldige wijze de kernwaarden van Audi: vooruitstrevendheid, sportiviteit en hoogwaardigheid.