Audi op de Zoute Grand Prix 2015

  • Nieuwe Audi R8 Coupé wordt in Belgische première voorgesteld aan het publiek
  • Exclusieve Auto Union/Wanderer Stromlinie Spezial uit 1938 aan de start van de Zoute Rally en unieke Auto Union Typ A in expo
  • Voorstelling van het Audi Sport-concept voor de meest sportieve beleving van het merk

Van donderdag 8 tot zondag 11 oktober 2015 vindt in Knokke de jaarlijkse Zoute Grand Prix plaats. Tijdens dit vierdaagse event staat de badplaats helemaal in het teken van exclusieve wagens – van de nieuwste modellen van verschillende premiummerken tot talloze klassieke parels uit de autogeschiedenis.

Ook Audi zal tijdens de Zoute Grand Prix 2015 weer prominent aanwezig zijn. Het merk met de vier ringen stelt er in Belgische première de nieuwe Audi R8 coupé voor. De nieuwste editie van Audi's GT-model zal op vrijdag en zaterdag te zien zijn als volgwagen in de Zoute Rally en op zondag deelnemen aan de Zoute GT Tour, met radio- en tv-presentator Sam De Bruyn achter het stuur.

Geen enkel model van het merk met de vier ringen is nauwer verwant met de motorsport dan de Audi R8. De atmosferische V10 5.2 FSI-middenmotor met een vermogen van 397 kW/540 pk (R8 Coupé V10 ) of 449 kW/610 pk (R8 Coupé V10 Plus ) zorgt in combinatie met de nieuw ontwikkelde quattro-vierwielaandrijving voor fascinerende prestaties. De verdeling van het aandrijfkoppel past zich volledig variabel aan de rijomstandigheden aan. Dankzij consequente lichtgewichtconstructie werd de nieuwe R8 bovendien tot 50 kg lichter dan zijn voorganger, en dat ondanks talrijke meeruitrustingen en een hogere koetswerkstijfheid.

Het design weerspiegelt het opmerkelijk sportieve karakter van de R8. De standaard ledkoplampen vormen een echte blikvanger en zorgen tegelijk voor meer veiligheid. Audi biedt optioneel ook het revolutionaire lasergrootlicht aan, aangevuld met dynamische richtingaanwijzers vooraan. Achteraan zijn die dynamische richtingaanwijzers standaard. De nieuwe Audi virtual cockpit geeft de instrumenten digitaal weer. De 'zwevende' bediening van de klimaatregeling beklemtoont de lichtheid van het instrumentenbord.

Voor de lancering van de nieuwe Audi R8 Coupé wordt een Audi Sport-paviljoen gebouwd op de dijk (ter hoogte van het Albertplein). In dit paviljoen, zullen twee Audi's R8 Coupé V10 Plus en een Auto Union Typ A tentoongesteld worden. Zondag 11 oktober zal het paviljoen open zijn voor het grote publiek om de nieuwe Audi R8 Coupé te komen ontdekken.

De Auto Union Typ A wordt  tentoongesteld in exact dezelfde configuratie als die waarmee Hans Stuck Sr. op 15 juli 1934 de Grote Prijs van Duitsland op de Nürburgring won. Hij werd met veel geduld gereconstrueerd aan de hand van originele plannen en honderden foto’s uit die tijd. Deze wereldwijd unieke wagen is een van de mooiste exemplaren uit de D’Ieteren Gallery in Brussel. Zijn motor maakt deel uit van de selecte club motoren die zowel wegens hun concept als om hun vermogen en betrouwbaarheid als legendarisch beschouwd worden: een 16-cilinder in V van 4,4 liter met een compressor. Zijn vermogen van 295 pk stuwt de wagen tot bijna 300 km/u. Tussen 1934 en 1939 boekte Auto Union met zijn 'Grand Prix'-wagens meer overwinningen in Grand Prix-races dan om het even welk ander merk.

Tijdens de Zoute Rally zet Audi een Auto Union/Wanderer Stromlinie Spezial uit het jaar 1938 in, een van de pronkstukken uit de verzameling van de D'Ieteren Gallery. Hij heeft een zescilindermotor in lijn met een cilinderinhoud van twee liter, goed voor een vermogen van ongeveer 60 pk en een maximumsnelheid van 150 km/u. Van deze wagen werden destijds slechts 3 exemplaren gebouwd, voor deelname aan de legendarische rally Luik-Rome-Luik. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verdwenen de drie wagens echter spoorloos. Toen een vriend van het Huis D'Ieteren later in Frankrijk een chassis en de papieren van een Wanderer W24 terugvond en de D'Ieteren Gallery in Saksen een Wanderer-motor en de 3 Solex-carburateurs ontdekte, werd een droom werkelijkheid, de auto werd volledig opnieuw opgebouwd. In 2004, 66 jaar na zijn eerste optreden, stond de Auto Union/Wanderer Stromlinie Spezial weer aan de start van deze mythische race.

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober neemt deze unieke wagen deel aan de Zoute Rally, met op vrijdag Louis Talpe en Bert Longin aan het stuur en op zaterdag Gella Vandecaveye en Alexis van de Poele. Marlène de Wouters is een van de piloten in de R8-volgwagen.

Audi stelt in Knokke ook het Audi Sport-concept voor. Audi Sport bundelt alles wat met de meest sportieve beleving van het merk te maken heeft. In de eerste plaats de Audi R8, alsook de extreem sportieve Audi RS-modellen en de activiteiten van Audi driving experience. Audi Sport omvat daarnaast ook de succesvolle autosportactiviteiten van Audi. Zo zal in Knokke de Audi R8 LMS in zijn jongste generatie te zien zijn, de racewagen die dit jaar de 24 Uren van de Nürburgring op zijn naam schreef en in de Total 24 Hours of Spa-Francorchamps de tweede plaats behaalde.

Op de dijk zal Audi enkele modellen van het Audi Sport-gamma tentoonstellen: een Audi RS7 Sportback, een RS6 Avant, een RS Q3 en een RS3 Sportback. Er zal eveneens een TTS Coupé tentoongesteld worden.

Meer informatie over de Zoute Grand Prix 2015 op www.zoutegrandprix.be.

 

Contacteer ons
Sofie Luyckx Audi PR Officer, D'Ieteren - Audi Import
Thomas De Meûter Head of PR Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Sofie Luyckx Audi PR Officer, D'Ieteren - Audi Import
Thomas De Meûter Head of PR Audi Belgium, D'Ieteren - Audi Import
Over Audi Belgium

Press room Audi Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren n.v. :

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Audi Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
3070 Kortenberg